Fondul de pensii poate sustine plata acestora atat pentru lunile noiembrie si decembrie ale acestui an, cat si pentru anul viitor, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, in sedinta de guvern, asigurand ca situatia este sub control desi in anumite perioade pot aparea unele deficite, dupa ce presedintele Traian Basescu a afirmat ca acest fond este "inabusit".
Guvernul precizeaza, intr-un comunicat, ca primul-ministru doreste, astfel, sa infirme informatiile care au aparut in presa, potrivit carora bugetul nu poate sustine plata pensiilor. "Avand in vedere si faptul ca fondul de pensii face parte din bugetul consolidat de stat, nu se pune problema incapacitatii lui de a face fata platilor. Situatia este sub control", a asigurat Tariceanu.
Premierul a mai aratat ca, in anumite perioade, pot sa apara unele deficite pe bugetul de pensii si ca pensiile nu sunt acoperite integral din contributii nici in tarile Uniunii Europene. Seful Executivului a dat exemplul Belgiei, care contribuie cu 50% din bugetul de stat, Cehia - cu 58%, Germania - cu 20% , Danemarca - 10%.
Potrivit premierului Tariceanu, in ceea ce priveste ponderea cheltuielilor cu pensiile in Produsul Intern Brut, in Romania ponderea este de 6,3%, in Polonia - 13,59%, in Ungaria - 9,5%, in Germania aceasta reprezinta 11,8%, iar in Danemarca - 10,8%.
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, la Realitatea TV, ca fondul de pensii este in prezent "prabusit", precizand ca acest fond nu are bani pentru acoperirea majorarilor pornite in 2007 si consolidate in 2008 si ca in 2009 trebuie aduse din bugetul de stat circa 1,3 miliarde euro pentru pensii. Ulterior, el si-a nuantat declaratia, mentionand ca poate expresia pe care a utilizat-o nu este potrivita. Basescu a spus ca n-ar vrea sa se inteleaga din declaratia sa ca de la anul nu se vor mai putea plati pensiile. El a explicat ca fondul de pensii nu are in prezent bani care sa acopere majorarea pensiilor pornita in 2007 si consolidata in 2008, prin devansarea momentului cretterii pensiilor, de la 1 octombrie.
Seful statului a adaugat ca majorarea pensiilor ar fi trebuit facuta "cu cap", folosindu-se principiul contributivitatii in legatura cu majorarea pensiilor de la fondul de pensii si principiul solidaritatii, principiu european, in cazul folosirii pentru respectiva crestere a banilor de la bugetul de stat.