Comisarii Garzii Financiare Bihor au efectuat, luna trecuta, verificari la 556 de agenti economici, gasind cu abateri 154. Cea mai importanta actiune pentru GF Bihor, in colaborare cu Fiscul bihorean si alte organe de control, a fost si va ramane impulsionarea companiilor debitoare
sa-si plateasca la timp obligatiile fiscale. Datorita acestei impulsionari bugetul statului a fost "cadorisit" cu peste 40 de miliarde de lei vechi.
Impulsionarea este prioritatea "zero" pentru actuala guvernare, mai ales datorita declaratiilor privind majorarea pensiilor incepand cu 1 octombrie si 1 noiembrie. Pentru a face astfel de majorari, este nevoie de bani multi, de aceea Fiscul are obligatia de serviciu sa ingrase cat mai mult bugetul.
Calin Gal, comisarul-sef al GF Bihor, ne-a declarat ca firmele debitoare trebuie sa plateasca obligatiile la timp intrucat consecintele pot fi nefaste pentru ele daca Fiscul va trece la sechestre si popriri, iar administratorii sau directorii de societati se vor trezi fara masini la scara, imobile sau alte bunuri. "Totalul sumelor constatate de comisarii nostri ca venituri suplimentare la bugetul statului au fost, pentru luna august, de 881.000 de lei, din care s-au incasat 257.810 lei. Cele mai multe amenzi au fost aplicate pentru comercializarea bauturilor alcoolice si tigaretelor care nu aveau documente justificative de provenienta. Astfel, la 55 de agenti economici le-am sistat activitatea. Dintre acestea, 37 de societati au comercializat bauturi alcoolice si tigarete fara timbru fiscal, celelalte 18 societati au fost sanctionate pentru neoperarea in casele de marcat electronice fiscale. Am intocmit cinci sesizari penale pentru activitati din domeniul deseurilor neferoase si achizitii intracomunitare. Pentru a evita cat mai mult activitatile ilegale pe spatiul intracomunitar, comisarii monitorizeaza orice transport vine de afara, dupa care, in colaborare cu colegii din celelalte judete, se poate gasi destinatia marfurilor si daca firmele destinatare sunt "fantoma" sau nu. Pana la ora actuala avem in consemn circa 350 de agenti economici, pe care ii monitorizam. Imbucurator este si faptul ca, datorita sistemului bun de supraveghere si interventie, incasarile de TVA din activitati intracomunitare au crescut, fata de anul trecut, cu 40%", a precizat seful GF Bihor. Comisarii au identificat o firma din Ilfov, respectiv SC Tei Com SRL Voluntari, care a angajat o companie de transport din Italia pentru a aduce in tara peste 20 t de pepeni si alte fructe din comunitatea europeana. In urma verificarilor s-a descoperit ca firma este de tip "fantoma". Intrucat nimeni nu a revendicat marfa in termenul legal, comisarii au confiscat-o, urmand sa o valorifice. GF Bihor mai cerceteaza o firma oradeana care a adus produse intracomunitare neinregistrate in evidentele proprii, calculand un prejudiciu de peste 146.000 de lei.