Evolutia pe termen scurt a cursului euro- leu ar putea fi afectata de o posibila demisie a presedintelui Traian Basescu, precum si de alte evenimente majore din viata politica damboviteana. In schimb, pe termen mediu si lung, moneda unica europeana se va devaloriza constant in raport cu leul romanesc, ca urmare a cresterii economice spectaculoase pe care analistii o anticipeaza pentru Romania.
In cursul saptamanii trecute dolarul american a inregistrat o scadere constanta fata de moneda unica americana, ambele valute fiind raportate la leul romanesc. Cursul mediu al dolarului a fost in perioada mentionata de 2,4 lei noi, astfel ca specialistii apreciaza si in continuare o devalorizare a valutei americane comparativ cu moneda romaneasca, devalorizare care s-ar putea situa sub pragul de 2,4 RON pentru 1 USD. In schimb, cotatia de 3,33-3,35 RON pentru un euro inregistrata in cursul saptamanii trecute s-ar putea sa se mentina si in perioada urmatoare, apreciaza analistii pietei valutare din Romania. De asemenea, aceiasi specialisti au remarcat ca nici unul dintre evenimentele politice recente din Romania cum ar fi iesirea Partidului Democrat de la guvernare si nici modificarea calificativului de tara acordat de Standard & Poor de la pozitiv la stabil nu au influentat aprecierea constanta a leului romanesc in raport cu principalele valute de referinta. Pentru viitorul apropiat, analistii sustin ca doar suspendarea presedintelui Traian Basescu, urmata de anuntata lui demisie ar putea conduce la stoparea declinului cursului euro in raport cu leul romanesc, situatie in care moneda unica europeana ar putea "sari" din nou, cu rapiditate, de pragul de 3,4 RON/euro.

Euro ar putea scadea sub trei lei noi in urmatorii ani

De asemenea, cu ocazia participarii la seminarul "Dezvoltarea economiei romanesti dupa aderare" desfasurat sambata 14 aprilie a.c. la Sinaia, Eugen Radulescu, presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni a apreciat ca in urmatorii 5-6 ani, cotatia monedei unice europene in raport cu leul romanesc se va diminua accentuat, astfel ca un euro va scadea sub valoarea a trei lei noi. In opinia presedintelui CEC, aceasta scadere a euro se va datora ritmului alert de crestere economica ce se va inregistra in Romania in urmatorii ani. "Moneda nationala se va aprecia cu 10%, in 5-6 ani, principalul motiv fiind diferenta dintre cresterea economica anuala in Romania de 5-6% si cea din UE de 2%", a declarat Eugen Radulescu. De asemenea, presedintele celei mai vechi institutii financiar-bancare din Romania a mai spus ca aceasta evolutie a cursului euro-leu va fi influentata si de o crestere substantiala a productivitatii muncii in Romania care va conduce la o apreciere masiva a monedei romanesti in raport cu valuta europeana. Aceasta apreciere a presedintelui CEC este diferita fata de estimarile Comisiei Nationale de Prognoza care indica o scadere a cotatiei euro-leu in urmatorii ani pana la un curs mediu de numai 3,10 lei/euro.