Decizia de suspendare a deja celebrei Ordonante de Urgenta nr. 101/2004 privind preluarea de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a unor creante fiscale asupra rafinariei Rafo da curs unor prime reactii ale conducerii companiei din Onesti, care sustine ca o asemenea decizie trebuie bazata pe o analiza economica “atent argumentata“ si complet separata de factorul politic.
“Speram ca aceasta analiza justifica suspendarea ordonantei si nicidecum spirite revansarde sau interese de grup care sa ne conduca la ideea ca exista instrumente politice de represiune in viitorul apropiat“, precizeaza conducerea Rafo, respectiv Balkan Petroleum Londra - actionar majoritar al rafinariei din Onesti.
Pe de alta parte, si administratorul judiciar al Rafo spune ca decizia suspendarii ordonantei de urgenta care prelua la AVAS datoria companiei din Onesti nu poate influenta mare lucru din cele desfasurate pana acum si aprobate de judecatorul sindic. Potrivit “Ziarului de Bacau“, care-l citeaza pe administratorul judiciar al Rafo Onesti, Florin Dragomir, decizia Guvernului de a suspenda aplicarea ordonantei date in favoarea Rafo si Carom nu are nici o influenta asupra planului de reorganizare. Acesta a fost deja aprobat de instanta si hotararea noului Guvern ar putea, cel mult, intarzia aplicarea lui.
“Nu are cum sa aiba efecte asupra planului de reorganizare, intrucat la data aprobarii lui de catre creditori si confirmarea de catre judecatorul sindic, ordonanta Guvernului Tariceanu nu exista. Cel mult ar putea intarzia data la care se va face conversia datoriilor in actiuni, pana se va lamuri cine dintre creditori va deveni actionar, daca este unul, in persoana AVAS, sau daca sunt mai multi reprezentanti ai statului. Din punctul meu de vedere, nu are nici o importanta cati creditori are statul, ca este unul sau sunt cinci, tot atatea datorii sunt de recuperat“, a sustinut Florin Dragomir, administratorul judiciar de la Rafo Onesti.