Luna decembrie, cunoscuta si ca luna cadourilor, inseamna, in primul rand, goana dupa cumparaturi. Perioada premergatoare Sfintelor sarbatori este caracterizata de cresterea spectaculoasa atat a ofertei comerciantilor, cat si a cererii consumatorilor de bunuri si servicii. Din dorinta de a preveni situatiile in care cumparatorii sunt nemultumiti de produsul achizitionat, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor demareaza o ampla actiune de supraveghere a pietei in ce priveste produsele si serviciile specifice sarbatorilor.
Inspectorii vor insista pe educarea consumatorului, tentat sa cumpere rapid jucaria de Craciun dorita de copil, bradul ales sau excursia de revelion, fara a citi cu atentie eticheta produselor, instructiunile de folosire sau contractul incheiat. Graba duce la achizitionarea unor produse care pot, in unele cazuri, sa nu corespunda asteptarilor consumatorilor.
Cristiana Bigan, sef serviciu IJPC Bihor, informeaza ca aceasta campanie este organizata la nivel national si are mai multe etape: controale desfasurate in toata tara, in perioada 5-20 decembrie, privind calitatea, comercializarea si etichetarea alimentelor specifice sarbatorilor de iarna; supravegherea modului de vanzare a alimentelor de origine animala, in echipe mixte ANSVSA - ANPC; verificarea respectarii prevederilor legale la comercializarea jucariilor.
De asemenea, va fi organizat un comandament de iarna, in perioada 10 decembrie 2007 - 10 ianuarie 2008, in principalele statiuni turistice din tara. Astfel, vor exista birouri unde turistii vor putea depune reclamatii in Sinaia, Predeal, Bran-Moeciu, Vatra Dornei, Borsa, Arieseni. Nu trebuie uitat nici protocolul de colaborare incheiat cu Jandarmeria Montana, pe toata perioada Comandamentului. "ANPC a initiat si o campanie de informare, "E dreptul tau sa stii ce cumperi!", realizata impreuna cu Agentia pentru Strategii Guvernamentale, care este axata pe constientizarea consumatorilor cu privire la drepturile pe care le au, garantate prin lege, si la pasii care trebuie urmati daca acestea sunt incalcate de comercianti. In final, avem concursul de eseuri de pe site-ul institutiei, al carui castigator il vom afla in Ajunul Craciunului", a precizat sefa IJPC. Experienta anilor trecuti a demonstrat ca reclamatiile consumatorilor sunt in crestere in luna decembrie, fapt pentru care Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor va acorda intaietate solutionarii rapide a acestora. Data de 5 decembrie a fost aleasa de comisarul european Meglena Kuneva pentru discutii online despre un Craciun mai sigur. Accesand site-ul ANPC, consumatorii si toti cei interesati ii pot adresa acesteia intrebari in direct, incepand cu ora 18:00, ora Romaniei.