Zonele agricole din sud-estul Romaniei se afla intr-un proces de aridizare continua, ne-a declarat directorul stiintific al Institutului de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea, Alexandru Bude. Pentru ca plantatiile sa nu fie afectate, in urmatoarele doua saptamani ar fi nevoie de o cantitate de precipitatii de cel putin 30 de litri pe metrul patrat. Numai ca aceasta nu va fi suficienta decat pentru alte 14 zile. In aceste conditii, agricultorii trebuie sa se orienteze spre cultivarea altor soiuri rezistente la seceta. Alexandru Bude spune ca, chiar daca in acest moment s-au creat hibrizi si soiuri la aproape toate speciile de plante, exista culturi pe care nu le vom mai putea creste niciodata in aceste zone care se aridizeaza treptat. Printre acestea se numara soia si orezul. Potrivit specialistilor, in tara noastra orez se cultiva doar in zona Brailei, pe o suprafata de aproximativ 2.000 de hectare.
Ca masuri luate impotriva aridizarii, pe langa cele luate la nivel global, cercetatorii recomanda agricultorilor sa foloseasca tehnologii de cultura prin care sa se poata economisi apa din precipitatii.

Fara inghet, dar cu seceta

Cu toate acestea, chiar daca am scapat de pericolul inghetului, anul acesta culturile vor fi afectate de seceta. Atat prognozele cercetatorilor, cat si cele ale hidrologilor sunt unele dintre cele mai sumbre. "Pericolul de inghet a trecut, dar suntem amenintati de temperaturi extreme. Teoretic, inghetul mai este posibil. Am mai avut inghet la sfarsitul lui aprilie, cu multi ani inainte de 1989, dar s-a obtinut productie", ne-a mai spus directorul stiintific al Institutului de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea, Alexandru Bude. Totodata, acesta a mai atras atentia in ceea ce priveste pomii fructiferi, care pot fi afectati de un posibil inghet.
In aceste conditii, agricultorii se vor lupta doar cu seceta anul acesta si cu pericolul cantitatilor de apa extreme. "Seceta e destul de evidenta, iar deficitul semnificativ", a precizat Alexandru Bude.
In ceea ce priveste culturile de grau, in ciuda secetei, acestea se prezinta bine si sunt diferentiate doar de fertilizare si ingrasa-mintele aplicate. (Andreea Stefan)