Producatorii din sectorul agriculturii ecologice ar putea primi, din 2009, subventii prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), potrivit Ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos.
Ministerul Agriculturii vrea sa acorde un sprijin de la bugetul de stat, iar dupa modificarea PNDR, pentru includerea subventiilor pentru agricultura ecologica, programul "sa preia stafeta" in privinta acestor finantari.
"Noi am facut demersuri, pentru ca nu exista subventii specifice la nivel european pentru agricultura ecologica, ci un cadru juridic normativ care permite statelor-membre sa acorde anumite subventii si unul dintre instrumente ar fi PNDR, in cadrul pachetului de masuri pentru agromediu. Am putea sprijini si agricultura ecologica, costurile cu certificarea si apoi o subventie pentru productie, deci la hectar, si avem in vedere sa modificam PNDR incepand de anul viitor, ca sa putem acorda aceste subventii", a spus Ciolos.
Totodata, Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de hotarire de Guvern pentru subventionarea agriculturii ecologice in acest an, prin acoperirea unui procent din taxa de certificare, document care se afla de mai multe luni la Ministerul Economiei si Finantelor.
"Noi am facut demersuri si incercam sa convingem Ministerul Finantelor sa aprobe un proiect de hotarire de Guvern, sa dam o subventie suplimentara pentru produsele ecologice sub forma de ajutor de stat. Sper sa obtinem acordul Finantelor pana la finele anului, deci imediat, incepand cu anul viitor, sa putem acorda acest sprijin de la buget, urmand ca apoi PNDR sa preia stafeta, in cursul anului viitor, imediat ce finalizam discutiile cu Comisia", a afirmat Ciolos.
El a adaugat ca producatorii din sectorul agriculturii ecologice au mai primit sprijin pentru plata taxei de certificare, pana in 2007.
In ceea ce prveste subventionarea prin PNDR, intr-o varianta a programului era prevazuta o subventie pentru agricultura ecologica, dar prevederea a fost scoasa, existand alte prioritati.
Ciolos a participat sambata la targul de produse ecologice de la Muzeul Satului, unde a avut conferinta de prezentare si asociatia operatorilor din agricultura ecologica "Bio Romania".
Exporturile de produse agroalimentare ecologice ar putea creste cu peste 20% in acest an, dupa ce anul trecut au totalizat circa 80.000 de tone, potrivit consilerului in Ministerul Agriculturii Teodora Aldescu.
Ea a adaugat ca suprafata lucrata ecologic este estimata in acest an la 200.000-210.000 de hectare, iar printre produseele ecologice realizate sunt cereale, oleaginoase, plante tehnice, ulei de floarea-soarelui si soia, produse procesate din lapte, miere. "Romania este o sursa de furaje pentru animalele crescute ecologic", a spus Aldescu.
In ceea ce priveste consumul, acesta este, de asemenea, estimat sa creasca, pe masura ce se dezvolta si magazinele si populatia se se va orienta spre produsele sanatoase.
"Eu sper sa ajungem la un consum de 2% din totalul consumului de alimente de pe piata in acest an. Trebuie sustinuta promovarea, pentru ca aceste produse sunt mai scumpe cu 20% decat cele conventionale si consumatorul trebuie sa stie ca acest pret este justificat, ca aceste produse sunt bune pentru sanatate", a mai afirmat Aldescu.
Reprezentantii asociatiei "Bio Romania" spun ca pe piata romaneasca cererea de produse ecologice este in crestere, iar producatorii sunt interesati sa acceseze fonduri UE pentru dezvoltarea partii de procesare, avand in vedere ca in prezent o mare parte din productia din sectorul bio este reprezentata de materia prima.
Din 2009 va intra in vigoare un nou regulament, care va permite procesarea paralela a produselor conventionale si ecologice, ceea ce va duce la o dezvoltare a sectorului.
Presedintele asociatiei "Bio Romania", Marian Cioceanu, a aratat ca producatorii ecologici nu sunt foarte des prezenti in lanturile mari de retail, principala cauza fiind volumul redus al productiei, in conditiile in care marile magazine cer aprovizionare cu cantitati mari.