Ministerul Agriculturii le va acorda producatorilor un sprijin financiar de 5 bani pentru fiecare ou, pe toata perioada verii, potrivit unei informatii difuzate de un post de televiziune. Masura a fost adoptata la solicitarea acestora, deoarece au inregistrat vanzari scazute in perioada de vara, a declarat Viorel Borsan, director in cadrul ministerului.
"In perioada de vara, producatorii se confrunta cu o scadere a vanzarii de oua, astfel incat ajung in situatia sa inregistreze costuri mai mari decat veniturile. Acesta a fost motivul pentru care ministerul a decis sa acorde o prima de 0,05 lei pentru un ou, timp de trei luni, in perioada de vara cand scad vanzarile", a explicat Viorel Borsan. Potrivit datelor furnizate de Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR), productia realizata in ferme comerciale ajunge la 1,2 miliarde de oua anual. In perioada de iarna, productia este de 120 de milioane de oua pe luna, in timp ce vara productia scade la 80 de milioane de oua intr-o luna.
Dincolo de subventionarea productiei de oua, Ministerul Agriculturii a alocat 114,7 milioane de lei in acest an pentru crescatorii de pasari si a stabilit o subventie de 1,6 lei pentru fiecare pui de carne. Totodata, se vor aloca 120 de milioane de lei pentru crescatorii de animale si 300 de milioane de lei pentru ameliorarea efectivelor de animale, bani acordati in 2007 sub forma platilor directe complementare. (A.S)