In sedinta de Guvern din aceasta saptamana urmeaza sa intre spre aprobare strategia fiscala pe urmatorii ani. Potrivit unor surse din Ministerul Finantelor Publice, strategia a fost elaborata in mai multe variante pentrua da posibilitatea Executivului de a hotari in plen daca majoreaza sau nu TVA.
Strategia fiscala pe urmatorii ani contine ca principii generale majorarea impozitelor pentru locuintele de peste 100 mp. Pe de alta parte, si impozitul pe masini va fi mai mare din cauza ca taxarea se va face pe o unitate de 200 cmc, comparativ cu 500 cmc in prezent. Astfel, impozitul se va calcula prin inmultirea fiecarei grupe de 200 cmc cu o valoare intre 10 lei noi si 60 de lei noi. De asemenea, aceeasi strategie prevede ca microintreprinderile sa plateasca impozit pe profit, si nu pe venit, asa cum este in prezent.
De remarcat ca una dintre variantele supuse dezbaterii Guvernului prevede majorarea cotei standard de TVA de la 19% la 22%. Trebuie spus ca, daca aceasta majorare va intra in vigoare, ea se va aplica in acelasi timp cu o crestere a cotei reduse de TVA de la 9% la 11%.

Putere de decizie

Surse din Ministerul Finantelor Publice ne-au spus ca strategia fiscala pe termen scurt si mediu a fost definitivata, iar „joi trebuie sa intre in sedinta de Guvern“. Potrivit surselor citate, „Guvernul va hotari daca se va majora sau nu incepand cu 1 ianuarie 2006 taxa pe valoarea adaugata“. Aceleasi surse ne-au informat ca expertii Ministerului Finantelor s-au pregatit din timp si, cum Alianta de guvernamant nu a reusit sa ajunga la un punct de vedere comun in ceea ce priveste necesitatea majorarii cu 3 procente a TVA, „a fost elaborata o strategie pe variante“. Dupa cum se stie, Emil Boc si Eugen Nicolaescu s-au pronuntat ca fiind impotriva majorarii TVA, in timp ce presedintele Traian Basescu, dar si premierul Tariceanu sprijina aceasta masura. De altfel, Basescu a declarat recent ca este de acord cu majorarea TVA in conditiile in care se va decide ca in compensare sa fie reduse si contributiile sociale. Pe de alta parte, mai trebuie spus ca si Sebastian Vladescu, care va prelua portofoliul de ministru al Finantelor, este deja cunoscut ca un sustinator al cresterii TVA.

Un plus la buget de 1 miliard de euro

Potrivit calculelor Ministerului Finantelor, cresterea TVA la 22% va aduce la bugetul din 2006 venituri suplimentare estimate la aproximativ 35.000 de miliarde de lei vechi (circa 1 miliard de euro). In contrapartida insa, de la 1 ianuarie 2006, ar urma ca toate bunurile si serviciile sa coste cu cel putin 3% mai mult.