Agerpres.ro informeaza ca Romania vrea linie de tren rapid pe ruta Budapesta - Constanta, via Bucuresti. Afirmatia a fost facuta de premierul Emil Boc, care ar dori realizarea liniei de tren rapid mentionate in cadrul Strategiei Dunarii .
Construirea unei linii de tren rapid pe ruta Budapesta-Constanta, precum si crearea unei retele de transport integrate intre statele riverane Dunarii se numara printre obiectivele pe care Romania le urmareste prin implementarea Strategiei Dunarii, a declarat prim-ministrul Emil Boc, dupa lucrarile Summitului Dunarii.
"Obiectivele urmarite de Romania sunt: in primul rand, sa avem o regiune dunareana dinamica, competitiva si prospera, crearea unei retele de transport integrate si a unei retele de monitorizare a protectiei mediului, bazata pe tehnologii inovatoare", a spus Boc, intr-o declaratie comuna cu omologul sau ungar, Viktor Orban.
In al doilea rand, el a enumerat "promovarea unor proiecte importante pentru Romania si vecinii nostri, promovarea Deltei Dunarii si a turismului, Delta Dunarii, ca un obiectiv unic in Europa, care prin frumusetea si potentialul pe care le are poate constitui o resursa extrem de importanta pentru a da castig strategiei dunarene".
De asemenea, Romania urmareste "promovarea unor proiecte de infrastructura, precum un tren rapid Budapesta-Bucuresti-Constanta, sau constructia a doua noi poduri peste Dunare pot constitui cateva dintre elementele pe care, in mod concret, le avem in vedere, alaturi de proiectele care vizeaza interconectarea sistemelor noastre de gaze si electricitate", a mentionat liderul de la Palatul Victoria.
In context, premierul Emil Boc a subliniat ca participarea la nivel inalt la Summitul Dunarii, precum si faptul ca Strategia Dunarii beneficiaza deja de 95 de miliarde de euro alocate de Uniunea Europeana, dupa cum a anuntat presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, reprezinta garantii pentru succesul implementarii strategiei.
"Prezenta presedintelui Comisiei Europene a fost un semnal foarte clar ca aceasta strategie nu va ramane doar in teorie, ci se va concretiza un plan de actiune ce va fi finalizat, iar mesajul pe care presedintele CE l-a transmis de la Bucuresti a fost acela ca vom avea un plan concret, pragmatic, cu actiuni precise de sustinere a Strategiei Dunarii, o alocare financiara deja de 95 de miliarde de euro din partea UE, cu sanse evidente de a avea mai multe resurse din partea Bancii Europene de Investitii, Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare si a a altor structuri importante care finanteaza si pot finanta Strategia Dunarii", a spus Boc.
Premierul Emil Boc a sustinut, luni, o declaratie de presa comuna cu omologul sau ungar, Viktor Orban, la Palatul Parlamentului, dupa adoptarea Declaratiei de la Bucuresti privind Strategia Dunarii, in cadrul Summitului Dunarii.