Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj a primit banii pentru creditele cu dobanda subventionata din bugetul asigurarilor de somaj. Astfel, in perioada urmatoare, doljenii pot contracta credite cu dobanda de 2,12% sau 4,25%.
In conformitate cu Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor de somaj si stimularea fortei de munca, de credite subventionate din bugetul asigurarilor de somaj beneficiaza intreprinderile mici si mijlocii (IMM), unitatile cooperatiste, asociatiile familiale (AF) si persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent. La acestea se adauga somerii si studentii la zi (de pana la 30 de ani, aflati la prima facultate de stat sau particulara, autorizata sau acreditata) care infiinteaza IMM-uri, AF-uri, unitati cooperatiste sau devin persoane fizice care desfasoara in mod independent activitati economice. "Beneficiarii creditelor cu dobanda subventionata din bugetul de somaj trebuie sa desfasoare activitati de productie, prestari servicii sau turism. Creditele se acorda pentru finantarea stocurilor de materii prime si materiale si/sau pentru finantarea cheltuielilor de capital", a declarat ieri Mihaela Cotor, purtatorul de cuvant al AJOFM Dolj.
Credite cu dobanzi de 4,25%, respectiv 2,12%
Creditele din bugetul asigurarilor pentru somaj se vor acorda prin intermediul BCR, cei interesati putand obtine cate 10.000 RON pentru fiecare loc de munca nou-infiintat, in limita a 1.000.000 RON. Alta obligatie a agentilor economici este insa aceea ca 60% din locurile de munca nou-create sa fie ocupate de someri. Creditul acordat poate acoperi insa numai 75% din valoarea investitiei, restul de 25% constituindu-l aportul propriu al beneficiarului.
Dobanda perceputa pentru aceste credite este de 50% (pentru IMM-uri, AF-uri, persoane fizice autorizate), respectiv 25% (pentru studentii si somerii care incep o afacere si creeaza noi locuri de munca) din dobanda de referinta stabilita de BNR. Astfel, avand in vedere faptul ca pentru luna iunie BNR a stabilit o dobanda de referinta de 8,50% (identica cu cea din aprilie si mai), cei care acceseaza credite subventionate din bugetul asigurarilor pentru somaj pot face imprumuturi cu o dobanda de 4,25%, respectiv 2,12%. "Suma alocata judetului Dolj pentru acest tip de credite este de aproximativ 1.090.000 RON si va permite crearea a 109 noi locuri de munca", a spus Veronica Burileanu, inspector in cadrul Compartimentului de Creditare din cadrul AJOFM Dolj.
Creditele cu dobanzi mici, neinteresante pentru doljeni
Cu toate ca nivelul dobanzilor perceput pentru acest tip de credit este foarte mic, fie ca nu stiu, fie ca nu vor, agentii economici nu prea se inghesuie sa contracteze un astfel de imprumut. "De la inceputul anului si pana acum, s-au interesat de aceste credite aproximativ 40 de agenti economici. Deocamdata, nu a fost depus nici un dosar. Persoanele interesate pot accesa insa creditele cu dobanda subventionata din bugetul asigurarilor de somaj pana la 31 decembrie", a afirmat Veronica Burileanu.
Potrivit acesteia, anul trecut, nici o persoana fizica sau firma nu a contractat credite cu dobanda subventionata din bugetul asigurarilor de somaj. "In 2005, au fost depuse patru dosare, dar nu au corespuns conditiilor de creditare. Anul trecut, instructiunile de creditare au venit insa abia la sfarsitul lui august", a adaugat Burileanu.