Inundatiile de anul acesta au distrus si deteriorat foarte multe locuinte atat de la sate, cat si de la orase. Natura nu a facut diferenta intre imobilele sarace si cele de lux. Iar daca bietii nevoiasi asteapta un ajutor de la Guvern pentru a-si repara sau reconstrui casele, romanii mai cu dare de mana cauta mijloacele legale pentru a-i trage la raspundere pe cei care se fac vinovati de calamitati. Una dintre forme ar fi actionarea in justitie a celor care pot fi considerati responsabili. Dar care sunt acestia?

a€žÃ§n momentul asta, nu poti da pe nimeni in judecata. Din punct de vedere tehnic, este o actiune impotriva statului, deoarece este o incalcare a drepturilor omuluia€œ, a precizat Artur Silvestri, expert imobiliar. Potrivit acestuia, in Europa cetateanul se afla pe primul loc intre prioritatile statelor. Acolo, este foarte important ca oamenii sa aiba o locuinta decenta si sigura, a motivat Silvestri. El si-a exprimat nemultumirea fata de declaratiile facute recent de un parlamentar, potrivit caruia statul nu ar trebui sa intervina pentru a ajuta familiile ale caror case au fost distruse. a€žÃ§n Occident, daca cineva ar fi declarat acest lucru, a doua zi isi cauta loc de muncaa€œ, a adaugat Silvestri.
Romania nu a fost pregatita sa faca fata inundatiilor din acest an. Spre exemplu, a€žin Olanda nu se poate ridica problema inundatiilor. Ei au un sistem foarte bine pus la punct. Totul este supravegheata€œ, a subliniat analistul imobiliar. Piata imobiliara reprezinta un element capital in organizarea unei societati, in aceeasi masura ca si Bursa de Valori, este de parere Silvestri.

Cine raspunde pentru dezastre?

O parte care ar putea fi considerata ca responsabila de intrarea apei in case ar fi constructorul. çnsa si acesta nu poate fi tras la raspundere decat daca nu a respectat proiectul si a utilizat alte materiale decat cele impuse de proiect.
Cu alte cuvinte, nu constructorii sunt de vina daca ti-au construit o vila de peste 200.000 de euro si la o viitura mai puternica te-ai pomenit cu apa in casa. Singura slabiciune a constructorului ar putea fi aceea ca nu te-a informat in scris asupra faptului ca amplasamentul casei nu este cel mai prielnic si este supus riscului de inundatii. Dar asta tine exclusiv de contractul dintre beneficiar si constructor.
O vina importanta insa o au primariile care elibereaza avizele de constructie. ßi, cum toata lumea stie cum se elibereaza astfel de autorizatii in Romania, trebuia sa ne asteptam sa existe aprobari de constructie prin albiile raurilor, la distante mici de diguri sau chiar pe diguri, prin alte zone cu risc total la calamitati.
Nici cei care autorizeaza trecerile din extravilan in intravilan nu sunt mai nevinovati. S-au dat astfel de aprobari cu zecile de mii, fara sa se analizeze cu seriozitate daca zona de extravilan se preteaza constructiei de locuinte sau case de vacanta.
Iata de ce un haos administrativ si birocratic impreuna cu dezlantuirile naturii pot conduce la dezastre ireparabile pentru oameni, si asta fara ca nimeni sa nu raspunda.