Patronatul IMM-urilor cere expres un proiect legislativ care sa interzica statului roman sa se mai imprumute de la bancile din tara pe motiv ca acesta este concurent direct al firmelor din mediul privat: se imprumuta mai ieftin de pe piata bancara. Astfel, Ministerul Finantelor este "invitat" sa faca loc firmelor pe piata bancara.

Firmele private acuza statul ca nu au acces la credite din cauza imprumuturilor repetate pe care le face Ministerul Finantelor Publice (MFP) de pe piata bancara. Vicepresedintele Consiliului National al Intreprinzatorilor Particulari Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Valentin Cristea, a precizat ca, in sedinta de vineri a colegiului managerial al patronatului, a cerut sa se ia pozitie pentru a se initia un act normativ care sa interzica statului sa se mai imprumute de pe piata bancara. "Bancilor le convine situatia actuala pentru ca au cel mai bun client: statul roman, care ia credite cu o dobanda de 11-12%, in timp ce firmele au acces la credite doar la dobanzi de 21-25% cu tot cu comisioane. De aceea tin bancile dobanzile ridicate pentru mediul privat, pentru ca au clientul lor fidel si sigur, statul roman. Statul ar putea sa-si acopere deficitul prin imprumuturi externe, unde dobanzile sunt mult mai mici decat la noi", a precizat Valentin Cristea. Firmele care nu au garantii materiale, dar au nevoie de imprumuturi bancare nu se incadreaza in conditiile cerute de banci si nici macar Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri nu le poate ajuta, sustine Cristea, pentru ca "posibilitatile fondului sunt limitate si nu toate firmele au acces la garantiile lui". Directorul Fondului Local de Garantare Craiova, Filiala a FNGCIMM, Gheorghe Lapadat, a explicat ca rata de respingere a cererilor de garantare a creditelor depuse de IMM-uri este foarte mica (sub 3%). Conditiile pentru ca firmele sa beneficieze de garantii din partea Fondului sunt, printre altele, ca societatea sa aiba profit si sa nu aiba datorii catre bugetul consolidat al statului. Asemenea conditii restrang aria companiilor care pot apela la Fondul de Garantare, mai ales ca in perioada de criza scade profitabilitatea si cresc datoriile catre stat.
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, declara, zilele trecute, pentru cotidianul Gandul ca bancilor le convine sa imprumute statul, pentru ca nu mai au de facut dosare, nu mai trebuie sa caute garantii pentru imrumuturi si nu mai trebuie sa constituie provizioane.
Ce face statul cu banii bancilor

De cand a aparut criza financiara in Romania, MFP se imprumuta in banci pentru acoperirea deficitului bugetar, tintit la 4,6% pentru anul acesta, adica la 24,3 miliarde de lei. Dar deficitul trebuie finantat de undeva, pe acoperirea nevoilor pe care statul le are (diverse plati curente sau scadente). Astfel, MFP emite certificate de trezorerie cu discount, iar bancile le cumpara. Potrivit mybank.ro, ultima data cand Ministerul Finantelor a imprumutat bani de pe piata bancara a fost pe 21 iunie 2009. Atunci, statul s-a imprumutat de un miliard de lei, iar randamentul a fost 11,22%, in crestere fata de ultima plasare de certificate. In acelasi timp, dobanda (randamentul) a fost in scadere fata de inceputul anului, cand Finantele atrageau banii bancilor cu o dobanda de 14% pe an. Potrivit sursei citate, in 2009, statul roman a luat cu imprumut 40 de miliarde de lei de la banci (circa zece miliarde de euro), de trei ori mai mult decat anul trecut.
IMM-urile vor imprumuturi de la Eximbank

Capitalizarea Eximbank si a CEC Bank (banci de stat) este o problema stringenta, pe care patronatul IMM-urilor o cere expres de la statul roman. "La ora actuala, Eximbank are cereri de finantare de la firme de 1,3 miliarde de euro, dar nu poate da toti banii pentru ca nu a fost capitalizata. In cazul in care CEC si Eximbank ar fi capitalizate, concurenta le-ar obliga si pe celelalte banci de pe piata sa scada dobanzile", este de parere Valentin Cristea.