Litoralul romanesc va gazdui anul acesta cu 10% mai multi turisti fata de anul trecut, in timp ce in statiunile montane si balneare numarul de turisti asteptati in acest sezon este cu 30% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. Previziunile apartin Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

ANAT ne informeaza totusi ca, desi oferta pentru Litoral a fost destul de tentanta, agentiile au avut pana in prezent vanzari slabe in comparatie cu perioada similara a anului trecut. Explicatia ar fi conditiile meteo deosebit de nefavorabile pentru mai si iunie.
Potrivit ANAT, reprezentantii agentiilor de turism sunt optimisti si considera ca vanzarile vor creste considerabil in iulie, august si septembrie. Aceasta crestere este legata si de conditiile meteo pe care Administratia Nationala de Meteorologie le preconizeaza pentru urmatoarele luni. Dintre statiunile cele mai cautate, ca si anul trecut, Mamaia se afla in topul preferintelor, aici fiind estimata o crestere de 33% din totalul vanzarilor.
Lucia Morariu, presedintele ANAT, este de parere ca eliminarea de pe plaje a stabilimentelor insalubre si fara autorizatii va fi primita favorabil de turisti in aceasta vara.
In ceea ce priveste alegerea unei destinatii externe, romanii prefera sa mearga in Grecia, Turcia si Spania. Potrivit presedintelui ANAT, acest lucru se datoreaza in primul rand agentiilor touroperator care organizeaza chartere ce ating 15 destinatii externe, la preturi competitive. 2005 este primul an in care preturile pe pachete cu plecare din Bucuresti sunt competitive cu cele practicate de pe aeroporturile unor tari vecine.