Constructorii turci si italieni au ridicat in doi ani, jumatate din constructiile de la statia de epurare de la Facai. Pentru cealalta jumatate, mai au la dispozitie doar sase luni.

Echipa mixta de constructori turci si italieni care lucreaza la statia de epurare de la Facai promite sa lucreze in sase luni cat in doi ani. La sfarsitul anului trecut, stadiul fizic al lucrarilor era la jumatate, desi acestea demarasera pe la jumatatea anului 2008. In plus, constructorii au deja doua luni intarziere in graficul lucrarilor. In schimb, turcii de la JV Sistem Yapi si italienii de la EMIT le dau sperante beneficiarilor - Compania de Apa Oltenia SA si Primaria Craiova - ca "se dau peste cap", recupereaza timpul pierdut, finalizeaza lucrarea de peste 25 de milioane de euro din foduri ISPA si ii scapa de stresul poluarii raului Jiu prin deversarea apelor menajere preluate de la populatia orasului.

Santier pustiu

Luni, insotiti de inginerul Constantin Puscu, sef unitate implementare proiect ISPA, si reprezentantul Companiei de Apa Oltenia, Mihaela Chiritescu, am "inspectat" santierul de la Facai. Am crezut ca ii vom gasi pe muncitori la treaba pentru ca Doru Buruiana, directorul Companiei de Apa, ne-a garantat ca vor fi aici peste o suta de muncitori. Dar pe cele 20 de hectare, suprafata de teren pe care se intinde statia de epurare, nu am intalnit decat un buldozerist si un alt muncitor, care si-a pierdut repede urma in una dintre cladiri. In rest, pustiu. De vina era, probabil, ninsoarea, care gonise muncitori, coordonatori si chiar supervizori prin birouri. "Constructorul are doua luni intarziere, dar cu siguranta va recupera timpul pierdut. Lucrarile trebuie incheiate pe 1 august 2010 si termenul ramane batut in cuie. Nu se ia in calcul o alta data a finalizarii constructiei. Nu s-a discutat de prelungirea contractului. In plus, aici este vorba de bani europeni si nu putem sa ne jucam cu fondurile accesate", a precizat Constantin Puscu.
Partea buna

Finalizarea statiei de epurare de la Facai va avea o serie de efecte benefice. Raul Jiu, in care se deverseaza in prezent canalizarea orasului, nu va mai fi poluat prin descarcarile de apa uzata. Se va reduce si poluarea transfrontaliera prin descarcarile indirecte in Fluviul Dunarea. Epurarea apelor uzate va feri beneficiarul de amenzile cu care este amenintat de Garda de Mediu. Epurarea se va face conform cerintelor autoritatilor romane de gospodarire a apelor, dar si la standarde acceptate de normele europene. "Masurile de investitie propuse pentru sistemul de canalizare si statie de epurare au fost indreptate spre eliminarea poluarii si a riscurilor de sanatate", a precizat Mihaela Chiritescu, sef Birou relatii cu publicul din cadrul Companiei de Apa Oltenia.