"Uniunea Europeana si-a luat masuri ca nicio banca importanta din sistemele bancare nationale sa nu ajunga in dificultate", a declarat presedintele Traian Basescu.
Presedintele Traian Basescu a anuntat, la finalul Consiliului European de vara, ca statele UE, indiferent ca sunt sau nu in zona euro, trebuie sa faca publice rezultatele unor teste de stres realizate dupa o metodologie ce urmeaza a fi definitivata si care se vor aplica sistemelor bancare nationale.
"Toate statele Uniunii Europene, indiferent ca sunt sau nu in zona euro, pana la sfarsitul lunii iunie trebuie sa faca publice rezultatele testelor de stres care vor avea loc inn sistemele bancare nationale. In momentul de fata se definitiveaza metodologia de aplicare a testelor de stres pe toate bancile din Uniunea Europeana. Sigur, vorbim de principalele banci, probabil nu de banci cu 10-15 clienti sau banci care sunt intr-o garsoniera, insa toate bancile nationale sau, acolo unde nu este Banca Nationala, autoritatile in domeniu vor primi in zilele urmatoare o metodologie convenita intre ministri de Finante, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana, si vor aplica un test de stres pe toate bancile care functioneaza pe teritoriul Uniunii Europene, iar rezultatul testului va fi publicat incepand cu a doua jumatate a lunii iulie", a spus presedintele.
"Fiecare tara va face publice rezultatele testarii bancilor. Pentru orice banca care s-ar afla in dificultate, indiferent din ce tara, exista la dispozitie surse de finantare pentru capitalizarea bancii. Deci, Uniunea Europeana si-a luat masuri ca nicio banca importanta din sistemele bancare nationale sa nu ajunga in dificultate. Si acolo unde o sa fie nevoie, vor interveni statele, statele avand acces la surse de finantare puse la dispozitie de Uniunea Europeana. Sigur, nu gratuit, vor trebui rambursate. Dar exista resursa financiara ca nicio banca sa nu intre in dificultate pe teritoriul Uniunii Europene", a mai anuntat Basescu, care a participat la reuniunea Consiliului European de vara care a avut loc la Bruxelles, pe 17 iunie.
Pe de alta parte, seful statului a mai anuntat ca in cadrul Consiliul s-a aprobat inceperea negocierilor de aderare cu Islanda, si, de asemenea, Estonia va deveni membra a zonei euro incepand cu 1 ianuarie 2011.
Seful statului a facut si o prezentare a Strategiei UE 2020 care a fost adoptata in forma prezentata de Comisie la Consiliul European din martie si a punctat, in acest context, Romania a sustinut aceasta strategie "pentru ca ea se potriveste perfect programului de modernizare a Romaniei", astfel ca ele se pot suprapune.