Guvernul a distribuit cele 360 de milioane de lei pentru reabilitarea termica a blocurilor in 2009, adica mai putin de jumatate din necesarul solicitat pana acum de primariile din Romania in baza indicatorilor tehnico-economici aprobati - 785 de milioane de lei. In dreptul Craiovei - zero lei!

La doua luni de la intrarea in vigoare a ultimelor prevederi in domeniul termoizolarii, Primaria Craiova nu este inregistrata la guvern cu nici o solicitare de finantare a lucrarilor de executie de catre stat - cota de 50%. Asta in conditiile in care, potrivit Biroului de presa al guvernului, 69 de primarii din Romania primesc in acest an 360 de milioane de lei, suma oricum mai mica decat jumatate din necesarul solicitat - 785 de milioane de lei. Specialistul municipal in domeniu, Marian Giubelan, seful Serviciului coordonare asociatii de proprietari, spune ca la Primaria Craiova nu a fost depusa pana acum nici o cerere care sa poata fi transmisa la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei in vederea finantarii. "Solicitare cu indicatori tehnico-economici aprobati inseamna documentatia de inscriere in programul de reabilitare termica a asociatiei de proprietari, expertiza imobilelor pentru termoizolarea carora asociatia vrea finantare, auditul energetic si eliberarea certificatului de performanta energetica, avizele si acordurile, proiectarea etc. La primarie nu a sosit pana acum nici o astfel de documentatie, desi noi am transmis aproape tuturor asociatiilor de proprietari formularele si cerintele noilor norme metodologice", a spus Marian Giubelan. Acesta este de parere ca solicitarile la care fac referire reprezentantii guvernului nu au putut fi intocmite in cele doua luni care au trecut de la intrarea in vigoare a normelor de aplicare a Ordonantei nr. 18 din 2009, privind cresterea performantei energetice a blocurilor. "Practic, in conditiile prevazute de legislatia in vigoare, este imposibil ca, in cateva saptamani, sa fie elaborate toate actele mentionate. Cred ca primariile s-au grabit sa depuna cererile in aceasta perioada, indiferent cand au fost aprobate documentatiile tehnico-economice, fiindca s-a modificat schema de finantare - 50% - statul, 30% - bugetul local, 20% - asociatia de proprietari", a aratat Marian Giubelan. Numai ca, fireste, la Primaria Craiova nu au fost depuse documentatii nici pana la aparitia reglementarilor din 2009. In afara de cele doua din 2007, pentru care guvernul a alocat cota de 33% din valoarea de executie, conform vechilor prevederi. Una dintre cauze poate fi si faptul ca auditul, expertiza si proiectarea trebuie platite de locatari, in cazul in care primaria nu aloca bani din buget. Iar, pana acum, la Craiova nu au fost cuprinse in buget astfel de sume.

Decizie de bloc

In vreme ce termoizolarea pe banii statului este inabusita de hartii, proceduri si lipsa banilor in bugetul local, craiovenii isi izoleaza de zor apartamentele fara autorizatie, audit, expertiza sau proiect. Lucrari care pot asigura un randament termic semnificativ, admit specialistii, dar nu vor fi niciodata luate in calcul la eliberarea certificatului energetic, la evaluarea apartamentului s.a.m.d. Marian Giubelan spune ca, in multe dintre cazurile in care locatarii sunt totusi de acord sa suporte o parte din cheltuielile pentru termoizolarea dupa proiect si cu finantare de la stat si din bugetul local, asociatia nu poate trece de pasul cel mai important: adunarea generala a proprietarilor pentru aprobarea inscrierii in program si a obtinerii documentatiilor preliminare. "Craiovenii ar trebui sa stie ca, in cazuri de urgenta, iar reabilitarea termica a unor blocuri construite acum 40 de ani poate fi considerata urgenta, adunarea generala poate fi convocata pentru fiecare bloc. Nu este nevoie de membrii celorlalte blocuri din aceeasi asociatie. Locatarii dintr-un bloc pot decide singuri sa-si reabiliteze imobilul", a afirmat Giubelan.