Presedintele PSD Botosani, senatorul Gheorghe Marcu, va sesiza institutiile abilitate ale statului cu privire la "furturile" comise de furnizorii de gaz din Romania, el sustinand ca populatia este obligata sa plateasca facturi in medie cu 20% mai mari decat consumul efectiv.
"Ma surprinde ca intr-un minister atatia specialisti nu sesizeaza ca cetatenii acestei tari sunt furati si sunt pusi sa plateasca facturi cu 20% mai mari la gazul consumat. Este incredibil si am facut solicitare presedintelui ANRE si vreau ca cineva sa plateasca in tara asta", a afirmat Marcu. Parlamentarul social-democrat a solicitat presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu, sa dea explicatii despre schimbarea, prin Ordinul 62/2008, a modului de facturare a consumului de gaze de la populatie, el sustinand ca baza de facturare nu o mai reprezinta volumul, ci puterea calorica a gazului.
"Nu inteleg de ce ANRE a conceput o formula de calcul diferita de cea a standardelor europene, formula ce utilizeaza ca etalon alte valori pentru temperatura, rezultatul calculului consumului de gaze naturale nefiind cel real, mod prin care cetatenii romani sunt obligati sa plateasca mai mult cu circa 20% decat au consumat", a mai declarat Marcu. Acesta spune ca asteapta o pozitie oficiala si din partea specialistilor in protectia consumatorilor.