Agentia de evaluare financiara Standard&Poor’s a imbunatatit calificativul general pe termen lung acordat Bancii Comerciale Romane (BCR), de la “B plus“ la “BB minus“, ratingul fiind insotit de perspectiva stabila.
“Imbunatatirea este consecinta evolutiei sustinute a mediului in care BCR activeaza si reflecta diminuarea riscurilor economice - aflate in continuare peste medie - din Romania“, apreciaza Magar Kouyoumdjian, analist la Standard& Poor’s.
Totodata, agentia de rating a luat in considerare in interventia sa perspectivele de imbunatatire a cadrului de reglementare si supervizare a sectorului bancar, in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Pe de alta parte, noul calificativ acordat BCR este si urmarea consolidarii structurii operationale si organizationale a bancii, in perspectiva privatizarii sale, reflectand asteptarile pozitive in privinta profitabilitatii institutiei de credit.
Totusi, mai spune analistul agentiei de evaluare, o eventuala noua amanare a procesului de privatizare ar putea avea efecte negative asupra evolutiei ratingului BCR.
Ratingurile generale se refera la capacitatea si la vointa unui debitor de a-si achita obligatiile curente. Acest tip de calificativ nu se refera la vreo obligatie anume a companiei evaluate.