Romania sta mai prost decat Bulgaria in ceea ce priveste absorbtia fondurilor de preaderare acordate de Uniunea Europeana (UE) pe programul Sapard, este de parere Vasile Lupu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). El a precizat ca, in scurt timp, cauzele care au generat o astfel de situatie vor fi cunoscute, ca urmare a unui studiu aflat in lucru la Departamentul de Audit din cadrul ministerului.
Totusi, Vasile Lupu a explicat ca una dintre principalele cauze pentru care nu reusim sa cheltuim banii alocati de UE o reprezinta lipsa de informare. In opinia lui, doar 30% dintre romani stiu in acest moment ce inseamna Sapard. De asemenea, oficialul MAPDR a adaugat ca la sfarsitul acestei luni intra in aplicare o noua masura Sapard, destinata impaduririi si reabilitarii drumurilor forestiere, care va primi de la UE 12,7 milioane de euro. Suma trebuie cheltuita pana in 2007, altfel banii vor fi pierduti.
Vasile Lupu a mai spus in timpul unui seminar cu tema “Dezvoltarea afacerilor in judetul Vrancea cu sprijinul institutiilor financiar-bancare, fonduri rambursabile si nerambursabile“ ca Agentia Sapard acorda si programe de consultanta in scrierea de proiecte in cadrul unor masuri care nu se bucura insa de mare cautare in randul romanilor.