Dinel Staicu vrea sa arunce pe piata peste 23 de milioane de euro din banii SIF pentru a rascumpara de pe bursa 10% din capitalul social al societatii. Presedintele SIF Oltenia sustine ca operatiunea ajuta la întarirea actiunilor societatii. Brokerii spun ca, în general, societatile apeleaza la asemenea strategii în momentele de criza.
Presedintele Consiliului de Administratie (CA) al SIF Oltenia, Dinel Staicu, a anuntat recent, în cadrul unei conferinte de presa, ca intentioneaza sa supuna aprobarii AGA rascumpararea de pe bursa a 10% din capitalul social al societatii de investitii financiare. "Vom face ceva nemaiîntâlnit pe piata de capital, vom rascumpara de pe piata 10% din capitalul social al SIF. Ulterior, aceste actiuni vor fi anulate, ceea ce va duce la întarirea actiunii SIF5. Aceasta intentie o voi supune aprobarii AGA din luna noiembrie", a anuntat Dinel Staicu. O operatiune de asemenea anvergura presupune aruncarea în piata a unor sume considerabile. SIF Oltenia are un capital social de 58,016 milioane de lei (16,02 milioane de euro), împartit în aproape 58 de milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 0,1.000 lei/actiune. O eventuala decizie a SIF Oltenia în sensul mentionat ar duce la cumpararea de pe piata a aproximativ 58 de milioane de actiuni. La cotatiile de marti de la BVB (1,45 lei/actiune), aceasta ar însemna ca SIF Oltenia ar trebui sa puna la bataie 84,12 milioane de lei (23,2 milioane de euro). Suma este impresionanta, iar rezultatul incert.
În mod normal, o asemenea operatiune ar duce la cresterea pretului pentru titlurile SIF5. În actualele conditii de criza de la BVB, rezultatele sunt însa incerte. Teodor Buzatu, membru în Consiliul de Administratie (CA) al SIF Oltenia, spune ca operatiunile derulate de societate s-ar întinde pe o perioada de un an, urmarind rascumpararea de titluri ieftine. "AGA poate decide rascumpararea de actiuni SIF pâna la 10% din capitalul social, în termen de un an. Va dati seama ca în aceste conditii nu vom cumpara la orice preturi, ci la cât mai mici. Efectul este ca nemaifiind atâtea actiuni în piata scade oferta si creste cererea. Mai ales datorita operatiunilor speculative din piata, pretul unei actiuni SIF5 va creste", a spus Buzatu. El sustine ca societatea dispune de lichiditati în special din depozitele bancare pe termen scurt, cu care, în prezent cumpara actiuni la alte societati listate la BVB, profitând de scaderea preturilor. "Avem lichiditati disponibile în depozite bancare pe termen scurt. Când avem nevoie de bani apelam la aceste depozite, fara a pierde dobânda", a mai afirmat acesta.
SIF ar putea specula actiunile lui Catalin Chelu

Trebuie spus ca statisticile indica o scadere a disponibilitatilor lichide ale SIF-urilor în ultima perioada. La sfârsitul lunii august, cele cinci SIF-uri aveau depozite bancare de 177 de milioane de lei (50 de milioane de euro), cu 28,5% mai putin decât în iulie si cu 33% fata de decembrie 2007. Scaderea din august este pusa mai ales pe seama platii dividendelor catre actionari. Depozitele bancare reprezentau doar 1,9% din totalul activelor nete ale SIF-urilor, de 9,6 miliarde de lei (2,62 miliarde de euro), potrivit rapoartelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri. SIF-urile au avut si ele de suferit din cauza degringoladei pietei, capitalizarea acestora ajungând la 3,9 miliarde de lei (1,08 miliarde de euro), de peste doua ori mai mica decât valoarea activelor nete. Brokerii sustin ca societatile apeleaza la strategia rascumpararii actiunilor mai ales în momentele de criza. Este evident ca SIF-urile, ca mai toate societatile listate la BVB, sufera în aceasta perioada din cauza crizei economice mondiale.
"Rascumpararea actiunilor de pe piata este una dintre strategiile practicate de firme în momentele de criza. Unul dintre cazuri este când firmele rascumpara actiuni si le anuleaza. În acel moment, compania pune presiune pe pret, volumul actiunilor din piata scade si pretul creste. În acest fel, actiunile societatii respective devin mai puternice. Alt caz este atunci când firma cumpara actiuni cu intentia de a le revinde ulterior. Societatea speculeaza propriile actiuni, punând presiune pentru a le creste pretul si a le revinde mai scump", a spus Leonard Sonei, broker la Intercapital Invest Craiova. O eventuala decizie a SIF5 în sensul de rascumparare a propriilor actiuni presupune preturi scazute si un exces de actiuni în piata. Conform celor mai recente statistici, în ultimele 13 luni au fost efectuate aproape 134.000 de tranzactii cu titluri SIF5, adica peste 365 de milioane de actiuni (63% din capitalul social).
În cele mai multe cazuri însa, actiunile au fost speculate de mai multe ori pe piata, ceea ce face dificila identificarea tranzactiilor unice. Poate ca staff-ul SIF Oltenia se bazeaza si pe o decizie a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) de a obliga actionarii care actioneaza concertat sa vânda procentele care depasesc limita legala de sase luni în termen de sase luni, ceea ce va crea surplusul necesar de titluri pe piata.
Cel mai cunoscut caz este al omului de afaceri galatean Catalin Chelu, care detine în opinia conducerii SIF un surplus reprezentând aproape 8,8% din capitalul social, adica actiuni în valoare de 20,45 milioane de euro la cotatiile actuale. Ramâne de vazut care este decizia finala, având în vedere ca omul de afaceri de la Galati contesta în instanta presupusa concertare de care este acuzat.