Coruptia, somajul, nivelul taxelor si impozitelor, pretul utilitatilor publice sunt cele mai importante probleme economice cu care se confrunta tara in opinia a 80% din populatia urbana cu educatie medie si superioara. Asa reiese din sondajul Gallup Romania, realizat la comanda Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR).
Situatia economica a Romaniei a suferit o usoara depreciere in opinia celor chestionati, 34% afirmand ca economia merge mai prost decat anul trecut, in timp ce numai 27% cred ca merge mai bine. De asemenea, si in randul persoanelor din conducerea intreprinderilor cuprinse in esantion exista nemultumire privind situatia prezenta a economiei romanesti, 42% dintre cei intervievati sustinand ca sunt nemultumiti de economia tarii, fata de 20% care se declara multumiti.
Mai trebuie spus ca cele mai importante probleme economice cu care se confrunta companiile sunt nivelul taxelor si impozitelor (86%), pretul utilitatilor publice (81%), concurenta (68%) si coruptia (64%).
In ceea ce priveste comparatia cu alte tari europene, 54% dintre cei intervievati sustin ca economia Romaniei merge mai prost si doar 19% sunt de parere ca merge mai bine.

Exista si optimism!?

Pentru urmatoarele 12 luni insa, 48% din populatia chestionata se asteapta ca economia tarii sa mearga mai bine, fata de 22% care se asteapta sa mearga mai prost. Totodata, 40% dintre persoanele din conducerea intreprinderilor cuprinse in esantion se asteapta ca economia tarii sa mearga mai bine sau chiar mult mai bine, fata de 30% care se asteapta ca economia sa mearga mai prost sau mult mai prost.
Pe de alta parte, efectul cotei unice de impozitare asupra companiei este apreciat ca unul benefic de aproximativ o treime din respondenti (27%), jumatate (53%) afirma ca introducerea cotei unice nu a influentat in nici un fel activitatea companiei, iar 17% afirma ca efectul a fost unul negativ.

65% cred ca ne integram in 2007

Cel mai probabil, Romania va adera la UE in ianuarie 2007, sunt de parere 65% dintre persoanele din mediul urban cu educatie medie si superioara. Mult mai increzatori in aceasta data sunt cei din conducerea intreprinderilor (73%).
In acelasi timp, 74% dintre persoanele din prima categorie si 75% din a doua categorie cred ca tara noastra este nepregatita sau deloc pregatita din punct de vedere economic pentru aderare.

Aderarea, buna/rea!!!

"Calitatea produselor romanesti va creste pentru ca va trebui sa facem fata unei piete mult mai competitive, aceea a Uniunii Europene", sunt de parere cei chestionati. Mai mult chiar, ei considera ca acesta este un efect pozitiv. Pe de alta parte, un efect negativ ar fi faptul ca "taxele si impozitele vor fi mult mai mari".
Intrebati despre impactul aderarii la 1 ianuarie 2007 asupra propriei companii, asteptarile nu mai sunt la fel de pesimiste. Astfel, cei intervievati au raspuns in mod egal ca impactul va fi pozitiv (44%) sau negativ (45%).
De asemenea, o piata de desfacere mai mare si o crestere a comenzilor ar reprezenta beneficiul cel mai mare al companiilor daca Romania va adera la UE in 2007. Concurenta si competitivitatea, adaptarea la normele UE sunt percepute drept dificultatile majore cu care se vor confrunta companiile dupa aderare.