Opt producatori agricoli din judetul Olt, care au abatorizat carcase de porcine si au livrat oua la unitati speciale de procesare, au beneficiat luna trecuta de sustinere financiara de aproximativ 1.200.000 de lei.

Mai multi fermieri din judetul Olt au beneficiat luna trecuta de sustinerea financiara care se acorda in sectorul zootehnic. Potrivit evidentelor Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Olt, suma pe care au solicitat-o producatorii agricoli a fost de 1.192.864 de lei, aceasta fiind ceruta de fermierii care au abatorizat carcase de porci, au livrat oua la centrele de consum sau au livrat miere la unitati de procesare specializate. "In cazul fermierilor care livreaza porci la abatoare autorizate sanitar-veterinar, sprijinul financiar difera in functie de carcasele porcinelor abatorizate. Astfel, acestea se impart in clasele E si U. Pentru clasa E, valoarea sprijinului este de 120 lei/carcasa, iar pentru clasa U, de 100 de lei. Potrivit evidentelor noastre, patru beneficiari au solicitat sprijinul pentru 6.498 de carcase de porcine clasa E, si 517 din clasa U. Suma totala alocata acestora a fost de 831.460 de lei", a spus purtatoarea de cuvant a APIA Olt, Corina Grecea.
Trei beneficiari au solicitat ajutorul financiar care se acorda pentru livrarea oualelor catre centrele speciale de colectare, sortare si marcare. Acestia au livrat peste 7.200.000 de oua si au primit 0,05 lei/bucata.

O singura solicitare din partea apicultorilor

Daca pentru sectorul zootehnic la Centrul Judetean APIA, au fost inregistrate in ultima perioada, mai multe solicitari, in ceea ce priveste sectorul apicol, numai un singur producator a depus la institutie dosarul pentru acordarea sprijinului financiar. Persoanele fizice, care livreaza miere unitatilor de procesare specializate autorizate sanitar-veterinar, pot solicita banii acordati de stat dupa 30 de zile de la data livrarii. "Un singur apicultor a solicitat sprijin financiar pentru 13 familii de albine. Ajutorul banesc acordat pentru o singura familie de albine este de 20 de lei", a mai spus Grecea. Guvernul a aprobat, la sfarsitul anului trecut, si alte tipuri de sustinere financiara acordata fermierilor. Statul mai da bani pentru carcasele de bovine (100 lei/carcasa), carne de pasare - pui broiler (1,6 lei/bucata), precum si pentru imbunatatirea calitatii si igienei laptelui de vaca destinat procesarii pentru atingerea standardelor de calitate din Uniunea Europeana.