Gasirea unei persoane cu experienta sau cu studii in domeniul turismului ii pune la incercare pe majoritatea angajatorilor. De vina par sa fie atat slaba pregatire, cat si dorinta accentuata a craiovenilor de a munci in strainatate. Si Capitala, la randul ei, atrage nenumarati specialisti din turism.
Problematica migratiei fortei de munca este destul de veche si se manifesta in cam toate domeniile de activitate. Nici turismul nu a "scapat" de dorinta craiovenilor de a se afirma in alta parte decat in orasul natal, gasirea unui profesionist in domeniu fiind o adevarata aventura. "Este destul de greu sa gasesti persoana potrivita, mai ales ca sunt putini care au brevet in turism. Persoanelor interesate le-am solicitat fie sa aiba experienta in domeniu, fie studii de specialitate. Alta conditie era sa cunoasca limba engleza. Am primit mai multe CV-uri, insa nu corespundeau profilului cautat de noi", a declarat seful punctului de lucru al unei agentii de turism. In ceea ce-i priveste pe cei care au o pregatire in domeniu, ei au anumite pretentii la angajare. "In general, orice potential angajat cauta ceva mai bun. Tinerii care fac o facultate in domeniu nu prea solicita angajare decat daca se scoate la concurs un post de director", a declarat Sorela Gilca, directoarea agentiei Marshal Turism.
"E mai usor sa-l formezi de la inceput"
Sirul problemelor cu care se confunta prestatorii de servicii din turism nu se opreste insa aici. O parte din candidatii pentru un post de agent de turism ii surprind neplacut pe unii angajatori, desi au studii de specialitate. "Multe din persoanele care s-au prezentat la interviu nu au fost foarte bine pregatite", a spus Sorela Gilca. In cazul potentialilor angajati care au experienta in domeniu, este importanta solicitarea de referinte.
Potrivit specialistilor, faptul ca o parte din candidati nu sunt foarte bine pregatiti nu reprezinta un impediment atat de mare in gasirea angajatului potrivit. Totusi, angajatorul trebuie sa fie foarte atent pentru a alege persoana potrivita. "Daca e o persoana fara experienta, poti sa-ti pregatesti angajatul asa cum trebuie. E mai usor sa-l formezi de la inceput. Cel mai important este sa fie un om cu caracter", a adaugat Gilca. De fapt, orice firma care se respecta organizeaza cursuri de pregatire sau de specializare. Surpriza cea mare este ca interesul pentru acest tip de cursuri nu este pe masura asteptarilor angajatorilor. "Unii angajati nu prea apreciaza cursurile de pregatire. Probabil ca nu realizeaza importanta acestora", a adaugat Sorela Gilca.
Si in Craiova sunt specialisti in domeniul turismului
Potrivit angajatorilor din turism, foarte multi specialisti pleaca in strainatate - aceasta fiind o problema cu care se confrunta firmele din toate domeniile de activitate. Mai sunt insa si persoane care-si incearca norocul in alte localitati din tara - Bucuresti, in special. Asta nu inseamna ca in Craiova nu mai exista buni practicieni in domeniu. Chiar daca tentatia muncii in strainatate este acuta, persoanele legate de casa raman pentru a-si dezvolta cariera la firmele din Craiova. "Sunt insa si persoane capabile si buni profesionisti care au ramas in Craiova. Asta nu inseamna ca sunt slabi pregatiti, ci pur si simplu au avut motivele lor", a afirmat Sorela Gilca. Aderarea la Uniunea Europeana nu ar trebui sa ridice probleme mai mari decat cele din acest moment, mai ales ca turismul ramane o afacere de viitor.