Administratorii si managerii zonali ai jocului piramidal Society Club sint cercetati pentru spalare de bani, evaziune fiscala si inselaciune. Politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor au finalizat cercetarile privind activitatea Society Club si l-au inaintat Parchetului de pe linga Tribunalul Satu Mare, in acest dosar fiind cercetate 11 persoane. Totodata, Comisia de Autorizare a Jocurilor de Noroc din cadrul Ministerului Finantelor a stabilit ca Society Club este un joc piramidal, astfel ca Directia Generala a Finantelor Publice Prahova, judet in care societatea isi are sediul central, a dispus confiscarea sumelor incasate, in valoare de aproximativ 20,9 miliarde lei. Desi Society Club are sediul in Busteni, ancheta in acest caz a fost inceputa si finalizata la Satu Mare, unde au fost depuse primele plingeri.

Capetele de acuzare: spalare de bani, evaziune fiscala, inselaciune

Potrivit unui comunicat remis presei de IPJ Satu Mare, politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor au finalizat cercetarile in Dosarul Penal nr.7794/2004 privind activitatea Society Club si l-au inaintat Parchetului de pe langa Tribunalul Satu Mare cu propunere de continuare a cercetarilor fata de Constantin Vitaly Ivanou, Marieta Nutu, Petru Efros, Daniel Mihaiteanu, Ion Ciobanu, Ioan Saracu, membri ai consiliului de conducere al societatii, acestia fiind acuzati de savirsirea infractiunilor de evaziune fiscala, inselaciune, fals in declaratii si spalare de bani. Totodata, Mariana stefan, Stelian Poponet, Ciprian Onofrei si Eniko Marian, toti manageri zonali, sint acuzati de evaziune fiscala si inselaciune. in timpul cercetarilor, Comisia de Autorizare a Jocurilor de Noroc din cadrul Ministerului Finantelor a stabilit ca activitatea Asociatiei Society Club este una specifica jocului de tip piramidal, astfel ca Directia Generala a Finantelor Publice Prahova a dispus confiscarea sumelor incasate, in valoare de aproximativ 20,9 miliarde lei. Agentia Satu Mare a Society Club isi are sediul intr-un imobil de pe str. Cosbuc nr. 20, ironic, vis-a-vis de cladirea in care a functionat un alt joc de tip piramidal, Eurocasa.

Anchetati de doi ani

Politistii satmareni au inceput ancheta in cazul Society Club inca din luna august 2003, fiind audiati membrii Consiliului de Administratie al societatii si managerii zonali. Politistii au cerut sprijinul Garzii Financiare, Directiei Generale a Finantelor Publice, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Bancii Nationale a Romaniei. La inceputul lunii august 2003, la IPJ Satu Mare a fost inregistrata prima plingere impotriva "Society Club”. Asociatia Society Club are sediul in localitatea Busteni, judetul Prahova si puncte de lucru in Satu Mare, Bucuresti, Baia Mare si Cluj. Managerii zonali aveau misiunea de a racola jucatori, carora li se solicita participarea la un seminar de trei ore, contra sumei de 700.000 lei. Dupa 1-2 zile, li se cere sa plateasca 200.000 lei taxa de inscriere si 1.750 euro drept investitie in cadrul asociatiei. Odata cu achitarea sumei in valuta, persoana devine membru al Society Club. Pentru a obtine cei 57.000 euro, fiecare membru trebuia sa racoleze cite cinci persoane, care la rindul lor trebuie sa gaseasca alte cinci s.a.m.d. Pentru prima persoana din cele cinci, cel ce a racolat-o si inscris-o primeste 700 euro, din care i se retine 10% iar pentru urmatoarele - 1000 euro, din care se retine 10%. Pentru fiecare persoana racolata de persoanele pe care le-a inscris in club, cel in cauza primeste cite 200 euro. intre persoana care dorea sa intre in club si asociatie se incheia un contract de angajament sau de creditare iar pentru banii incasati nu se elibera chitanta, acestia fiind predati responsabililor zonali in baza unor declaratii. Desi in contractele de angajament semnate, persoana in cauza declara ca accepta si intelege prevederile statutului si a regulamentului asociatiei, nici una din acestea nu a vazut aceste documente. Cei ce au achitat taxa de inscriere, de participare la seminar si cei 1.750 euro si nu au reusit sa racoleze alte persoane nu primesc banii inapoi, in schimbul acestora avind doar "dreptul” de a fi membru al Society Club.

N.R. Pentru ca exista suspiciuni privind participarea la jocul piramidal a mai multor politisti si finantisti, Gazeta de Nord-Vest cere IPJ Satu Mare sa publice lista cu participantii la acest joc piramidal.