Somerii care nu participa la cursurile de formare profesionala sau refuza un loc de munca risca sa ramana fara ajutorul de somaj. O data pierdut, "somajul" nu mai poate fi incasat decat daca persoana respectiva se reangajeaza.
In fiecare an, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj incearca sa-i ajute pe someri, organizand cursuri gratuite de calificare in diverse domenii. "Aceste cursuri nu se fac la intamplare, ci in intampinarea pietei muncii si trebuie sa se soldeze cu angajarea in proportie de 50% a cursantilor. Anul acesta, de exemplu, trebuie sa avem la cursuri aproximativ 1.200 de someri", a declarat Daniela Neagoe, directoare adjuncta al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj. Avantajul acestor cursuri este ca sunt gratuite. Mai mult decat atat, persoanele care-si gasesc, de exemplu, un loc de munca si au nevoie un curs de calculatoare se pot adresa AJOFM pentru a li se plati cursurile, cu conditia sa faca dovada faptului ca va fi angajat la finalizarea cursurilor.
Sanctionati pentru indiferenta
Somerii care sunt solicitati de AJOFM sa participe la cursuri de calificare si refuza pot ramane fara ajutorul de somaj. "Conform Legii nr. 76/2002, somerul e obligat sa se prezinte la AJOFM de cate ori e solicitat. Somerii care refuza un loc de munca sau un curs de calificare pot fi sanctionati cu suspendarea ajutorului de somaj. La nivelul judetului Dolj au fost sanctionati in acest sens cateva sute de someri", a spus Daniela Neagoe.
Potrivit spuselor acesteia, majoritatea somerilor carora li s-a taiat ajutorul de somaj au refuzat in special cursurile de perfectionare, unii motivand ca se aleg cu un loc de munca prost platit. "Persoanele carora li se taie somajul mai pot beneficia de ajutor financiar numai daca se reangajeaza si muncesc 12 luni din 24", a adaugat Neagoe.
Doljenii prefera somajul in locul muncii
Un exemplu concret de cursuri gratuite care nu prezinta interese pentru persoanele fara ocupatie sunt cele organizate de Camera de Comert si Industrie (CCI) Oltenia, finantate prin programul PHARE 2003 Coeziune Economica si Sociala. Cu toate ca aceste cursuri urmaresc sa faciliteze accesul la ocupare si informare a somerilor din judetul Dolj, doar 20% din totalul celor 180 de someri care ar fi trebuit sa participe la cursuri s-au inscris deja.
La mijlocul lunii mai, doar sapte semnasera deja participarea la cursuri, spre surprinderea reprezentantilor CCI Oltenia. "Desi sunt gratuite, somerii nu vin la cursuri. Probabil ca nu-i stimuleaza salariile pe care le pot primi de la angajatori. Prefera sa faca dosar si sa primeasca ajutor de la stat", a afirmat Gheorghe Albu, presedintele CCI Oltenia.
Dupa o tatonare a pietei muncii, printre cursurile ce urmeaza sa fie desfasurate de CCI Oltenia se numara cele din domeniul mestesugaresc, serviciilor turistice, asigurarilor, comertului si modalitatilor de constituire a societatilor comerciale si a altor forme organizatorice de comert.