La Galati s-a inregistrat cea mai mica rata a somajului din ultimii ani, 6,8%. Cel putin aceasta este declaratia directorului Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), Victoria Movileanu.

Din aceeasi sursa am aflat ca cea mai mare rata a somajului s-a inregistrat in ianuarie 2002 si a fost de 18,9%. Minusul inregistrat la Galati inca nu este confirmat de cei de la Institutul National de Statistica, dar Movileanu are incredere in angajatul care face aceste socoteli.

"La sfirsitul lunii martie am inregistrat cea mai mica rata a somajului din istoria Galatiului, cea mai mare fiind de 18,9% si s-a inregistrat imediat dupa intrarea in vigoare a legii venitului minim garantat", a declarat Victoria Movileanu.

Tot directorul AJOFM Galati a facut cunoscut faptul ca in acest moment exista in baza de date a agentiei 15.246 de someri, dintre care 6.137 sint femei. De asemenea, dintre cei peste 15.000 de someri, 2.899 sint indemnizati, iar 12.347 sint neindemnizati.

Statistici neinduratoare

Cei mai multi dintre somerii inregistrati la AJOFM sint din mediul rural, 11.275, si doar 3.971 sint din oras. Totodata 13.872 sint muncitori, 1.130 au studii medii si doar 244 au studii superioare. "Dintre cei 244 doar 160 sint indemnizati, 111 sint persoane disponibilizate, iar 49 sint fie absolventi, fie abia au venit din armata", a spus Movileanu.

Cea mai afectata categorie de virsta dintre somerii in plata este formata din persoane cu virste cuprinse intre 40-55 de ani, iar dintre neindemnizati cei mai afectati sint cei cu virste cuprinse intre 30 si 49 de ani.

Scosi de pe lista somerilor

Seful AJOFM a mai afirmat ca din ianuarie si pina la sfirsitul lunii trecute au reusit sa se angajeze 3.230 de persoane dintre someri. "Pina la acest moment au fost scoase din evidentele Agentiei 4.186 de persoane, care fie au iesit din categoria indemnizatilor, fie au fost suspendati de la plata, fie nu si-au mai prelungit cererile. In aceasta ultima categorie s-au inscris 2.803 persoane", a punctat Victoria Movileanu.

Formare profesionala peste mina

Directorul AJOFM a scos in evidenta si faptul ca pune in aplicare formarea profesionala a somerilor chiar daca "se incurca" uneori de faptul ca nu are un astfel de centru, fiind nevoita sa apeleze la serviciile celor de la Calarasi. Asta pentru ca se afla in litigiu cu cei de la Consiliul Judetului pentru 15 milioane de lei, bani care au fost investiti intr-o astfel de locatie care insa nu mai apartine AJOFM.

"Anul trecut am scolit in jur de 200 de someri, iar anul acesta ne-am propus sa pregatim in jur de 400. Deocamdata apelam la Centrul de Formare din Calarasi, instructorii fiind nevoiti sa vina pina la Galati", a explicat Movileanu.