Unele societati au imprumutat imobile de la alte companii, pentru a le depune garantii la stat, in vederea esalonarii restantelor la impozite
Procedura de esalonare a datoriilor firmelor pe o perioada de pana la cinci ani le-a creat probleme companiilor care deja acumulasera sume mari de plata catre stat. Fiscul doljean sustine ca, in cele mai multe cazuri, societatile care au cerut esalonarea la plata a datoriilor, conform OUG nr. 29/2011, au avut probleme cu garantiile materiale ce trebuia depuse in favoarea statului, pentru a beneficia de respectivele esalonari. Firmele sunt obligate de actul normativ respectiv sa aduca garantii materiale de pana la 140% din valoarea sumelor pentru care se cere esalonarea, in functie de perioada pentru care vor pasuire de la statul roman.

Garantii cu imobilele altora

Cum firmele care aveau datorii sunt deja cu un picior in groapa, nici garantii materiale nu prea mai au. In sensul ca halele, utilajele si terenurile pe care le detin sunt deja ipotecate pe la alti creditori, in special la banci. "Criza" imobilelor i-a determinat pe detinatorii unor firme doljene sa apeleze la diverse tertipuri permise de lege, pentru a putea obtine esalonarea. Ei au imprumutat imobile din patrimoniul altor societati (evident, in urma unor intelegeri) si au ajuns sa depuna garantii la Fisc bunurile altora. "Au existat probleme cu garantiile ce trebuia constituite de firme. Nu le ajungeau bunurile pentru a obtine esalonarile. Patronii au venit cu bunuri in plus din patrimoniul personal. Sau unii dintre ei au convins alti contribuabili sa depuna garantii in locul lor si pentru ei. Acestea sunt intelegeri intre firme. Au adus garantii de la alti contribuabili: cladiri si terenuri", a precizat directorul adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu. Fiscul constituie ipoteca pe bunurile imobile si/sau mobile, puse drept garantii de catre firme. "Avantajul esalonarilor la plata este acela ca pe perioada esalonarii se stopeaza orice forma de executare silita", a precizat Antonescu. Firmele care cer esalonarea datoriilor trebuie sa respecte termenele de plata a datoriilor curente. Dar si aici exista o portita de scapare. In cazul in care nu-si poate achita la termen datoriile curente, legiuitorul a mai dat posibilitatea firmei aflate la ananghie sa si le plateasca in urmatoarele 30 de zile. Daca nici dupa o luna nu le achita, atunci se stopeaza esalonarea la plata si se reia procesul de executare silita. Conform finantistilor, cele mai des intalnite garantii materiale puse gaj in contul statului de catre firmele care au cerut esalonarea sunt bunurile mobile (utilaje) si mai putine bunuri imobile (cladiri si terenuri). Nici o firma nu a dus la Fisc pana acum scrisoare de garantie bancara, semn ca societatile care au cerut esalonarea datoriilor stau extrem de prost cu resursele financiare.

Dobanzile Fiscului, mai mari decat datoriile firmelor

Potrivit DGFP Dolj, din aprilie, de cand a aparut actul normativ, si pana acum, 64 de firme au cerut Fiscului esalonarea la plata a datoriilor pe diverse perioade. Au fost aprobate 53 de cereri, sase au fost respinse si cinci sunt in curs de solutionare. Sumele esalonate la plata pana acum in Dolj se ridica la 16,75 milioane de lei. Dar dobanzile si penalitatile percepute de stat au ajuns mai mari decat datoria propriu-zisa a companiilor cu probleme. Fiscul sustine ca din suma totala esalonata la plata, de 16,75 milioane de lei, datoria principala este de numai 6,76 milioane de lei, iar restul de aproape zece milioane de lei reprezinta majorari de intarziere si penalitati calculate de Fisc. "In iulie 2010 a intrat in vigoare noul sistem de calcul cu dobanzi de 0,04% pe fiecare zi de intarziere, dar si cu penalitati de intarziere", a spus directorul adjunct al DGFP Dolj. Penalitatile pornesc de la 5% din suma datorata statului si ajung pana la un record de 15% din suma, pentru datoriile care sunt mai vechi de 90 de zile.
In judet activeaza circa 7.000 de firme care au datorii mai mari de 30 de zile catre bugetul consolidat al statului, informeaza DGFP Dolj.
Au obtinut esalonarea si doua
persoane fizice
Fiscul doljean informeaza ca dintre cele cinci persoane fizice care au cerut esalonarea datoriilor, doar doua au obtinut-o si acestea desfasoara activitati independente (comert). Restul de trei persoane nu au indeplinit conditiile legii, in special pe cele legate de garantiile ce trebuie depuse. Persoanele fizice care au datorii catre Fisc mai mici de 5.000 de lei si persoanele juridice cu datorii sub 20.000 de lei nu trebuie sa depuna nici un fel de garantii.