Marile societati din Oltenia listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au avut in 2006 evolutii diferite pe piata de capital. In timp ce detinerile de actiuni la unele dintre ele reprezinta constant o afacere, altele depind foarte mult de deciziile statului in privinta privatizarii.
Fara indoiala, cele mai profitabile actiuni s-au dovedit si in 2006 cele ale Societatii de Investitii Financiare (SIF) 5 Oltenia. De altfel, titlurile SIF Oltenia au inregistrat randamente semnificative inca de la listarea acesteia la BVB, in 1999. Randamentul mediu adus celor care si-au plasat investitiile in astfel de titluri in ultimii cinci-sase ani a fost de peste 100% anual, spun analistii pietei de capital. SIF Oltenia este, in 2006, al doilea SIF din punct de vedere al interesului manifestat de investitorii la BVB, avand cea mai mare valoare medie zilnica a tranzactiilor si printre cele mai mari ponderi volum/capital social. Anul 2006 a adus un randament de peste 30% detinatorilor de actiuni SIF 5. Aceasta in conditiile in care au fost oscilatii de pret destul de insemnate. Spre exemplu, in luna februarie o actiune SIF 5 era cotata la un pret de 3,07 lei. Pana in iulie, valoarea s-a depreciat cu aproximativ 50%, ajungand la un minim al anului de 1,75 lei pe actiune. Analistii pietei spun ca un motiv al acestei scaderi a fost adoptarea, de catre parlament, a unor modificari aduse legii pietei de capital. Conform noilor reglementari, detinatorii a mai mult de 1% din capitalul social al unui SIF sunt obligati sa-si declare detinerile si, in cel mult trei luni, sa-si vanda participatiile care depasesc limita de detinere atat in nume personal, cat si daca actioneaza in mod concertat. Incepand cu 28 iunie, valoarea actiunilor SIF 5 a intrat pe un trend ascendent, pana la sfarsitul saptamanii trecute crescand cu peste 90%, pana la valoarea de 3,35 lei.
Privatizarea dicteaza cotatiile
De un an mai putin bun a avut parte alta mare societate craioveana, SC ELECTROPUTERE SA. Trendul descendent al titlurilor EPT a inceput in 2005. Spre exemplu, in cursul anului 2004, actiunile s-au apreciat cu 275%, ajungand, la sfarsitul anului, la valoarea de 0,295 lei. In 2005, ele s-au depreciat cu 10%, pana la valoarea de 0,27 lei. Scaderea a fost continuata si pe parcursul anului 2006, cand pretul unei actiuni a ajuns la 0,245 lei, cu circa 10% mai jos.
"Deprecierea din ultimii doi ani este cauzata in principal de pierderile financiare inregistrate de societate, in ciuda eforturilor conducerii unitatii de a reabilita activitatea. Se pare ca singura solutie de iesire din situatia actuala este privatizarea, iar statul roman intentioneaza sa puna conditia unui plan de investitii bine pus la punct si pe termen lung", a precizat Leonard Sonei, reprezentantul filialei locale a Societatii de Servicii de Investitii Financiare (SSIF) INTERCAPITAL INVEST SA. De altfel, titlurile EPT au fluctuat pe BVB in functie de anunturile privind intentiile unor investitori de a prelua societatea craioveana.
In schimb, actiunile AUTOMOBILE Craiova au avut o evolutie spectaculoasa dictata de rezolvarea unei probleme privind actionariatul societatii. Astfel, daca in prima zi de tranzactionare din ianuarie acestea erau cotate la 1,85 lei, ele au ajuns pana la maximul de 9,5 lei pe actiune la jumatatea lunii septembrie. "Cresterea de peste cinci ori a cotatiei titlurilor s-a datorat faptului ca DAEWOO AUTOMOBILE ROMANIA SA (DWAR) si-a rascumparat actiunile detinute in proportie de 51% de DAEWOO MOTORS Coreea. In a doua jumatate a anului, pretul actiunilor a scazut, stabilizandu-se in jurul valorii de 3,5 lei pe actiune. Caderea actiunilor a avut loc pe fondul publicarii in presa a intentiei statului de a recupera datoria istorica a societatii catre bugetul de stat (estimata la 752 de milioane de euro - n.r.)", a mai explicat Leonard Sonei.
Apreciere pe piata aluminiului
Si societatile importante din alte judete oltene au avut fluctuatii interesante la BVB. Unul dintre exemple este ALRO Slatina, singurul producator de aluminiu primar din Romania si cel mai mare din Europa de Est, societate listata la Bursa de Metale de la Londra (LME).
Daca pe 2 ianuarie 2006 actiunile ALRO au avut un pret de 2,6 lei, pe parcursul anului investitorii au devenit din ce in ce mai interesati de aceste actiuni, pretul lor crescand cu peste 77%, pana la valoarea de 4,6 lei, insa pe o lichiditate modesta. Aprecierea actiunilor din acest an vine si pe fondul cresterii accentuate a pretului aluminiului pe plan mondial. Incepand cu 11 octombrie 2006, ALRO a fost suspendata de la tranzactionare datorita deciziei conducerii de a fuziona cu SC ALPROM SA, fuzionarea facandu-se prin absorbtia ALPROM de catre ALRO. ALRO produce blocuri de aluminiu si aliaje de aluminiu, bare din aluminiu si aliaje de aluminiu, iar ALPROM are ca obiect de activitate prelucrarea aluminiului si aliajelor din aluminiu, activitatea celor doua societati fiind complementara. Actiunile altei societati importante, OLTCHIM SA, au avut o volatilitate ridicata, cu cresteri si scaderi destul de importante. In ianuarie 2006, pretul a plecat de la 0,3900 lei pe actiune, atingand in primele zile ale lui februarie 0,5050 lei pe actiune, cresterea fiind de 29% intr-o luna. Conversia datoriilor companiei la bugetul de stat in actiuni detinute de stat si diluarea, in acest fel, a detinerilor actionarilor minoritari au dus la scaderea pretului actiunilor pana la 0,3400 lei pe actiune in luna iunie. Intentia de reluare a privatizarii OLTCHIM, precum si anularea conversiei datoriilor companiei in actiuni detinute de stat au facut ca pretul sa urce in a doua jumatate a anului pana la 0,5100 lei pe actiune. In ultima perioada analizata, pretul actiunilor s-a stabilizat in jurul valorii de 0,4600 lei pe actiune.