Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR) a inceput sa stranga date de la firmele membre cu scopul de a trimite o solicitare la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor pentru a putea scumpi incepand de anul viitor politele RCA. Florentina Almajanu, secretar general al UNSAR, ne-a declarat ca a€žsuntem in faza in care culegem date de la companiile membre si vom prelucra aceste datea€œ. Trebuie spus ca urmatorul pas va fi trimiterea cererii de majorare catre CSA care in urma analizei va trebui sa decida daca este de acord sau nu.
La randul sau, Mihail Tecau, directorul general al Directiei Generale de Asigurari Obligatorii din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), ne-a declarat ca nu prea se mai asteapta sa primeasca o solicitare din partea asiguratorilor cu privire la majorarea tarifelor la asigurarile obligatorii de raspundere civila auto (RCA). Potrivit lui Tecau, situatia nu este disperata, a€žpentru ca datele pe care societatile de asigurare ni le-au trimis pana acum nu arata deloc raua€œ. Oficialul CSA a mai explicat ca societatile de asigurare au avut in primele opt luni ale anului in curs o rata medie a daunei de aproximativ 60%. Tecau a comentat acest nivel spunand ca a€žne plaseaza cu mult in urma tarilor europene care au rate ale daunei de circa 80-85% si chiar 90% pe alocuria€œ.
çn ceea ce priveste campania RCA 2006, potrivit presedintelui CSA, Nicolae Crisan, anul viitor va urma cea de-a doua etapa de liberalizare a tarifelor. Astfel, in prezent, reglementarile spun ca fata de nivelul primelor stabilit de CSA la sfarsitul lui 2004, societatile de asigurare vor avea voie sa practice tarife in limita a -10% si +20%.