Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) a elaborat normele de aplicare a Legii privind transportul in regim de taxi si de inchiriere, solicitate de sindicatele si patronatele din domeniu, inclusiv in cadrul unor proteste organizate la Bucuresti.
Proiectul normelor de aplicare a legii a fost postat, miercuri, pe site-ul MIRA, pentru consultare si dezbatere publica.
Pe baza acestor norme, autoritatile publice locale, care sunt responsabile in temeiul legii pentru infiintarea, autorizarea, organizarea, si controlul functionarii serviciilor de transport in regim de taxi si inchiriere, urmeaza sa organizeze procedurile de autorizare a transportatorilor. Proiectul de ordin a fost discutat in cadrul mai multor intalniri cu reprezentantii unor organizatii patronale si sindicale care activeaza in domeniu.
Sindicalistii au cerut transferul autorizatiilor obtinute de operatori pe masinile taximetristilor, cumparate pe banii acestora, si acordarea autorizatiei in nume propriu. Totodata, ei vor sa nu li se mai permita firmelor sa exercite presiuni asupra taximetristilor care si-au cumparat masini si lucreaza pentru societatile din domeniu. Soferii se mai plang si de faptul ca sumele platite catre firme sunt nejustificat de mari si angajatii nu primesc chitanta pentru bani predati, intre 700 si 1.500 de lei lunar, fara TVA.