Un SRL din Bucuresti, mutat recent în Alexandria, intermediaza recuperarea creantelor între Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) si câteva societati de stat, în schimbul unor onorarii astronomice, care, în anumite cazuri, ating chiar valoarea creantei, fara penalizari. Au fost cesionate creante în valoare de 128 de milioane de lei, iar contractul nu poate fi reziliat decât cu acordul partilor.
Societatea Nationala a Lignitului Oltenia a angajat o firma din Bucuresti sa îi recupereze creantele de la mai multi beneficiari, SRL-ul stabilindu-si singur onorarii impresionante pentru sumele recuperate. În încercarea de a face rost de lichiditati si de a-si constrânge beneficiarii sa-si achite datoriile, conducerea SNLO a cesionat unei firme din Capitala o parte din creante. Contractul de cesiune a fost încheiat la jumatatea lunii octombrie 2008 cu SC BEST Recuperare Creante SRL din Bucuresti. Potrivit conducerii SNLO, prin actul amintit, societatea bucuresteana, mutata recent în Alexandria, se obliga sa vireze în contul producatorului de lignit cu sediul la Târgu Jiu creantele respective, onorariul urmând sa fie platit de catre datornic. Având la dispozitie o parte din creantele SNLO, SC BEST Recuperare Creante SRL a transmis înca de la sfârsitul anului trecut notificari catre patru debitori ai Societatii Lignitului. Este vorba de Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare din Mehedinti si CET Arad, Oradea si Brasov.

A apelat la instanta si a depus plângere la politie 

Când au primit notificarile de la recuperatorul SNLO, sefii unitatilor amintite au ramas consternati si au realizat ca nivelul onorariului pe care trebuie sa îl achite era în anumite cazuri aproape cât datoria fara penalizari. Florin Cutitei, directorul general al SC CET Brasov SA, a declarat ca nu a fost de acord sa plateasca, din banii statului, un onorariu de 3,6 milioane de lei (adica 36 de miliarde de lei vechi), în conditiile în care achitase anterior altor executori trimisi de SNLO peste 800 de milioane de lei vechi: "Noi ne aflam deja în executare silita si tot faceam drumuri la Târgu Jiu, la SNLO, sa vorbim despre esalonari la plata si sa ne întelegem, pentru a putea plati. În luna septembrie 2008, SNLO a blocat conturile noastre pentru o datorie de 3,7 milioane de lei, la care se adaugau penalizari de trei milioane de lei. Datoria era de 6,7 milioane de lei. Noua nu ne-a spus nimeni nimic ca în octombrie au încheiat acest contract cu firma din Bucuresti. În noiembrie, am fost la SNLO la Târgu Jiu sa vorbesc despre reesalonari, despre garantii oferite de Primaria Brasov si nu mi-a zis nimeni despre acel contract cu BEST Recuperare Creante. Pe 24 decembrie, am primit notificare de la BEST SRL ca avem de achitat peste zece milioane de lei, diferenta fiind onorariul. Am ramas fara cuvinte. Între timp, am mai achitat catre SNLO 1,4 milioane de lei. Noi nu suntem de acord cu asa ceva. Am contestat în instanta acea notificare. Am trimis adrese la Ministerul Economiei si la MIRA si am sesizat si Politia Economica Brasov. Asteptam rezultatele. Am vorbit si cu cei de la RAAN si de la Arad si au facut acelasi lucru", a declarat directorul Florin Cutitei. 

Onorarii uriase

Actualul director al Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, Daniel Burlan, a precizat ca stie despre existenta contractului si ca îl va analiza împreuna cu ceilalti directori ai Societatii Lignitului.
"Este vorba de creante de 1.280 de miliarde de lei vechi, cu RAAN cu tot. Cu fiecare firma a fost încheiat un contract, dar de fosta conducere a SNLO. Nu stim cât au recuperat pâna acum. Cred ca au intrat câteva miliarde de lei vechi în conturile noastre. Noi avem nevoie de lichiditati pentru a plati cele 300 de miliarde de lei vechi datorate catre bugetul de stat, altfel riscam sa intram în administrare speciala. Am primit mereu notificari de la ANAF. Contractul cu BEST prevede ca ei sa ne vireze creanta în cont si sa îsi încaseze onorariul de la datornic. Nu este mentionat un comision anume. În cazul Brasovului acesta se apropie de 50%, plati catre avocati si experti. Pornind de la acest exemplu, daca SC BEST recupereaza întreaga creanta cesionata de la SNLO, ar putea ramâne cu onorarii de 600 de miliarde de lei vechi", a declarat Daniel Burlan.
Mariana Somnea, expert în lichidari si administrare judiciara, a declarat ca recuperatorul creantei poate sa stabileasca nivelul onorariului în functie de activitatea depusa si sa îl încaseze de la firma de la care este recuperata creanta. "În cazul de fata, statul si-a angajat o societate pentru a recupera banii din buzunarul stâng si o plateste cu banii din buzunarul drept. Ambele firme sunt ale statului, iar recuperatorul este privat", a precizat Mariana Somnea.

SRL-ul s-a mutat în Alexandria

Potrivit datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului, SC BEST Recuperare Creante SRL s-a mutat recent din Bucuresti în Alexandria, fiind înregistrata în judetul Teleorman pe 12.11.2008. Asociatii firmei sunt Ioan Daniel Ionas, de 30 de ani, avocat în Bucuresti, care detine zece parti sociale, reprezentând 50% din beneficii si pierderi, si Vasile Pop, nascut în 1962, din Negresti-Oas, judetul Satu Mare, care are, de asemenea, zece parti sociale, reprezentând 50% din beneficii si pierderi. Administratorul firmei este Mircea Razvan Crivei, nascut în 1960, din Bucuresti. Mircea Crivei a fost numit administratorul SC BEST Recuperare Creante SRL pe 28 aprilie 2008. Contactat telefonic pentru a-si preciza pozitia în legatura cu starea de fapt, avocatul Ioan Daniel Ionas a raspuns initial: "Intru într-un proces. Sunati-ma în 30 de minute". Ulterior, avocatul Ionas a refuzat sa mai raspunda la numarul de mobil care figureaza si în datele de la Registrul Comertului, sediul firmei fiind situat în strada Mihail Kogalniceanu nr. 117, în localitatea Alexandria.

Reprezentantii Ministerului Economiei, chemati la Târgu Jiu

Ieri, conducerea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia si liderii Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia s-au întâlnit cu presedintele Consiliului Judetean (CJ) Gorj, Ion Calinoiu, pentru a discuta pe marginea situatiei în care se afla Societatea Lignitului. Potrivit unui comunicat dat publicitatii de biroul de presa al Consiliului Judetean Gorj, directorul SNLO si sindicalistul Marin Condescu au cerut sprijinul conducerii CJ pentru a rezolva problema creantelor: "Deoarece SNLO nu mai poate încasa direct sumele datorate de anumiti beneficiari, în valoare de 128 de milioane de lei, s-a solicitat sprijinul administratiei judetului pentru adoptarea unor masuri administrative urgente, care sa permita iesirea din criza. Conform informatiilor prezentate, beneficiarii SNLO ale caror datorii au fost cesionate sunt CET-urile din Arad, Brasov, Oradea si Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare Turnu Severin. La propunerea presedintelui Ion Calinoiu, sâmbata, 17 ianuarie, vor fi invitati la discutii toti beneficiarii SNLO, împreuna cu reprezentantii Ministerului Economiei si ai partenerilor sociali. Fata de 330 de milioane de lei, cât are de încasat în total de la beneficiari, SNLO are datorii de 30 de milioane de lei la bugetul statului, împrumuturi în banci de 25 de milioane de lei si plati neachitate catre furnizori de 120 de milioane de lei. Situatia actuala a SNLO a fost apreciata ca fiind si rezultatul luarii deciziilor la nivel central, în defavoarea intereselor locale". 

Davidoiu sustine ca a informat ministerul

Fostul director al Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, Eugen Davidoiu, a declarat ca reprezentantii SC BEST au depus mai multe oferte la sediul unitatii, înainte de a fi încheiat contractul. Davidoiu a fost schimbat din functie în urma cu o saptamâna, iar în prezent se afla în concediu medical: "Contractul este legal, iar SNLO nu este pagubita în nici un fel. Noi am facut mereu demersuri sa ne recuperam creantele, dar nu am reusit si am apelat la aceasta solutie, încheind contractul cu SC BEST. În prealabil am trimis la Ministerul Economiei adresa 3.028 din 12.10.2008, prin care îi informam despre aceasta solutie. Adresa a fost semnata de mine, de ceilalti directori si chiar de domnul Daniel Burlan, care la acea data era director tehnic. Contractul a fost semnat respectând procedurile legale si am notificat AGA si CA-ul. Ei ne recupereaza creanta, iar mai departe nu este treaba noastra cum îsi obtin onorariile. Cei de la SC BEST au venit anul trecut de mai multe ori la SNLO si si-au prezentat oferta si, în final, am încheiat un contract prin care am cesionat creantele respective. Noi de ani de zile încercam sa recuperam banii de la RAAN sau CET-uri si ei nu platesc", a mentionat ex-directorul SNLO, Eugen Davidoiu. 

Contractul nu poate fi reziliat unilateral

Potrivit lui Daniel Burlan, în prezent, actul de cesionare a creantelor catre SC BEST Recuperare Creante SRL nu poate fi reziliat unilaterial. De asemenea, în contract nu este specificata perioada în care societatea trebuie sa recupereze creantele SNLO. "O sa avem acea întâlnire cu cei de la Ministerul Economiei sa vedem ce putem face. O sa-i invitam si pe beneficiarii nostri de la RAAN, CET Oradea, Arad, Brasov, dar si pe cei de la BEST. Personal o sa cer rezilierea contractului. Daca nu se va putea, ne vom îndrepta catre alte cai pentru a obtine acest lucru. În prezent, noi nu mai avem o relatie directa cu beneficiarii nostri si asteptam bani de la BEST. Or, ei daca au încasat 17 miliarde de lei, de exemplu, zece ne-au dat noua, iar restul au oprit ei si asa mai departe. De asemenea, au încasat 11 si noua ne-au dat sapte. Nu ne vireaza întâi noua creanta, ci îsi opresc si cota din onorariu. În ritmul asta, noi fie intram în administrare speciala si ne vor bloca conturile, fie avem solutia sa solicitam plata în avans pe lignitul livrat Complexurilor Energetice de la Rovinari si Turceni. Cu banii respectivi vom putea sa achitam datoria la bugetul de stat si sa scapam de administrarea speciala. Cei de la Complexuri s-au aratat interesati sa ne ajute. Contractul cu SC BEST Recuperare Creante nu este pagubos pentru SNLO, ci pentru beneficiarii nostri. Unii ne-au trimis adrese ca se gândesc sa renunte la colaborarea cu noi. Ne vom întâlni toti, sa vedem la ce solutie ajungem", a declarat Daniel Burlan. SNLO are 9.000 de salariati si este cel mai mare producator de carbune din România.