Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) a prevazut, in bugetul pentru 2009, o reducere a livrarilor de carbune cu un milion de tone fata de 2008 si pregateste un program de pensionare anticipata a catorva sute de mineri.

Complexurile Energetice de la Rovinari si Turceni vor mai putin carbune de la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, intrucat se confrunta cu o cerere scazuta de energie electrica. Din cauza crizei economice, mai multi parteneri traditionali ai Complexurilor Energetice au redus substantial consumul de energie si cumpara mai putin curent electric de la termocentralele din Gorj. Complexurile Energetice din judet sunt printre cei mai mari producatori de energie electrica ieftina din tara si au inregistrat in ultimii ani profit. Criza economica le-a adus insa in situatia de a-si diminua productia, pe fondul scaderii cererii de energie. Pornind de la ceea ce se intampla cu beneficiarii sai, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si-a adaptat productia la nivelul cererilor de carbune si va exploata anul acesta cu un milion de tone mai putin decat anul trecut.

Burlan spera sa scape mai repede de criza

Directorul SNLO, Daniel Burlan, a declarat ca spera ca solicitarea de energie sa creasca, iar Complexurile Energetice sa ceara din nou lignit in cantitati mai mari: "Am finalizat proiectul de buget pentru 2009 si am reusit sa-l echilibram in raport cu ceea ce se intampla in prezent pe piata si la conditiile de criza. Din pacate, avem stabilita o productie, in functie de livrari, de 16,9 milioane de tone, cu un milion de tone mai mica decat anul trecut. În prezent, avem contracte cu toti beneficiarii nostri traditionali, cum ar fi cele trei Complexuri Energetice de la Rovinari, Turceni si Craiova, precum si cu centralele termice din marile orase sau Regia Autonoma pentru activitati Nucleare Drobeta Turnu Severin. Scaderea livrarilor este cauzata de diminuarea cererilor de lignit din partea Complexurilor Energetice de la Rovinari si Turceni. Din nefericire, cererea de carbune a fost redusa tocmai acolo unde noi aveam cele mai mari incasari. Complexurile erau, de altfel, si singurele care ne faceau platile la timp si chiar mai repede decat termenele legale, pentru a ne descurca si noi cu plata debitelor pe care le avem de achitat catre furnizori si catre bugetul de stat. Sa speram ca se va intampla ceva cu aceasta criza si vor avea din nou o cerere crescuta la energie, iar noi sa le putem asigura cantitatea de lignit solicitata", a mentionat Daniel Burlan.  

140 de mineri indeplinesc conditiile de  pensionare anticipata

Ttuala conducere a Societatii Nationale a Lignitului Oltenia pregateste, cu avizul sindicatelor si cu aprobarea Ministerului Economiei, un program de pensionari anticipate cu acordarea de plati compensatorii. Potrivit datelor centralizate pana in prezent de SNLO, 370 - 400
de salariati se apropie de varsta la care pot beneficia de pensionarea anticipata si de salariile compensatorii pentru doi ani, pana cand vor avea varsta legala pentru a iesi la pensie. "Au depasit deja varsta pentru a iesi la pensie anticipat 140 de persoane. Testea indeplinesc conditiile din programul existent in ultimii ani la nivelul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia. Cei care sunt scosi la pensie anticipat, adica mai au doi ani pana la varsta pensionarii, vor beneficia de salarii compensatorii in valoare de 29.000 de lei fiecare. Suma respectiva le va fi virata integral intr-un cont si va fi folosita de acestia timp de doi ani, pana cand vor deveni pensionari, fiind cuprinsi in sistemul de pensii. Avem, de asemenea, semnale, din cadrul exploatarilor miniere, de la salariati care mai au cateva luni pana la indeplinirea conditiilor cerute de programul derulat de noi, ca ar dori sa plece. Ar fi in total circa 400 de persoane, inclusiv cele 140 de care am vorbit, care s-au aratat interesate sa plece de la Societatea Lignitului si sa beneficieze de salariile compensatorii. Vom vedea ce solutie gasim impreuna cu sindicatele si Ministerul Economiei. La sfarsitul acestei luni vom incepe si negocierea contractului colectiv de munca impreuna cu Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia, in vederea semnarii", a mai spus directorul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia.