Ministerului Comunicatiilor i-a venit ideea sa avertizeze populatia prin mesaje scrise pe telefonul mobil (SMS) in situatii de urgenta. Probleme ar putea sa apara in zonele afectate de calamitati naturale.
Pentru acest caz insa, oficialii institutiei s-au gandit sa asigure functionarea unui centru operational care sa faca posibila transmiterea SMS-urilor.
Astfel, primul proiect, denumit "Sistem de avertizare prin SMS pentru situatii de urgenta", are rolul de a "creste gradul de protectie a cetateanului".
De asemenea, sistemul poate fi utilizat pentru preintampinarea efectelor unor blocaje rutiere, fluviale sau ale cailor ferate, cai de acces inchise ca urmare a caderilor masive de zapada, accidente de trafic rutier, feroviar, a inundatiilor.
Potrivit Ministerului Comunicatiilor, prin acest sistem pot fi salvate vieti omenesti ca urmare a reducerii timpului de alertare si se vor economisi sume importante de bani.
Autoritatile competente au luat probabil in calcul faptul ca un SMS costa mai putin decat un minut de convorbire in orice retea de telefonie mobila. In prezent, proiectul este in studiu la minister. (Senica Micu)