Inpolitics publica un articol semnat de Bogdan Tiberiu Iacob si intitulat "Victorie a puterii: clientela de partid a fost salvata", pe care il puteti citi in continuare.
'PD-L a reusit sa gaseasca subterfugiul miraculos prin care clientii politici inghesuiti in institutiile tip vaca-de-muls sa isi pastreze sinecurile, dand, insa, o noua lovitura grava democratiei autohtone.
De ce partidele de guvernamant maresc sistematic numarul bugetarilor
Mai intai de toate, de ce partidele de guvernamant au, oricare ar fi ele, tendinta de a ingrosa schemele institutiilor de stat si de a cocolosi angajatii respectivi pana peste poate? Raspunsul e simplu: din doua motive mari si late. Pe de-o parte, institutiile de stat, unele foarte banoase, sunt modalitatea de rasplatire a tuturor celor care pun umarul in campaniile electorale, fara a-i include aici, desigur, pe marii finantatori, care primesc nu locuri de munca, ci contracte de miliarde.
Pe de alta parte, sociologic vorbind, se stie ca bugetarii au tendinta de a vota cu regimul deja existent, pentru a nu risca surprize in cazul schimbarii acestuia in ceea ce priveste politica fata de angajatii statului. Cand s-au repezit sa angajeze 250.000 de oameni in structurile statului, dupa 2004, PNL si PD-L nu au facut altceva decat sa isi formeze o baza electorala proprie, mai ales ca niciuna dintre partidele amintite nu putea fi considerata drept formatiune de mase. Schema e, deci, simpla: odata adus in structuri, bugetarul "trage" pentru echipa de la putere, care ii ofera garantia prezervarii postului.
Avantajul este ca institutiile de stat nu pot da faliment, precum s-ar petrece daca puterea ar insista sa isi plaseze oamenii in firmele private ale apropiatilor politici.
Un exemplu stralucit il constituie, in acest sens, firma Rosal Ecologic, a familiei Prigoana, care a cerut tribunalului, zilele trecute, insolventa, un prim pas spre faliment. Putini stiu ca firma deputatului PD-L fusese intesata, in ultimii ani, cu diverse pile si cunostinte ale greilor puterii, de la notarul Ioana Basescu, responsabila cu toate actele, la prietene ale Elenei Basescu s.a.m.d.
De cate ori Prigoana se lua cu mainile de cap si ordona concedieri masive, pentru a rentabiliza firma, i se amintea, discret, cine sunt cei pe care ii angajase si ce consecinte ar fi avut gestul lui.
"Elita" bugetarilor scapa cu veniturile intregi
Revenind, anuntul de joi al presedintelui Basescu a produs panica in toate institutiile de stat, dar confuzie doar in unele dintre ele. "Cum adica, NOI, care suntem oamenii partidului, sa ne trezim cu salariile taiate?" isi vor fi spus multi dintre bugetari. Confuzia a durat cateva zile, dar azi s-a rezolvat problema: companiile de stat care gazduiesc cei mai multi clienti de partid scapa de tavalugul masurilor anti-criza, pe motiv ca "au buget propriu".
Ziarul "Adevarul" de azi contabilizeaza cateva dintre aceste societati: Loteria Romana, Hidroelectrica, CFR, Romsilva, TAROM, Compania de Autostrazi, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Eximbank, CEC Bank, Fondul Proprietatea, Regiile judetene de Transport, Apa-Canal sau de Drumuri si alte zeci si zeci de asemenea firme. Probabil la fel se va petrece si cu TVR si Radio, iar BNR e, oricum, scutita din start prin propriul statut. Pretextul este acela ca societatile amintite nu sunt bugetare, pentru ca au venituri proprii.
Evident, asa cum economistii de prestigiu o spun demult, nu e vorba decat de o smecherie balcanica. Despre ce "venituri proprii" poate fi vorba, spre exemplu, la TVR, care e permanent in pierdere, ori la regiile de transport sau la anumite companii energetice care apeleaza, sistematic, la banul public pentru a-si rezolva uriasele datorii? Atat timp cat toate aceste societati apartin statului roman si nu capitalului privat, ideea ca nu trebuie bagate in aceeasi oala cu insitutiile 100% bugetare e ridicola. Da, dar clientela politica a puterii nu reclama posturi de medici ori de profesori, ci sinecuri exact in companiile de mai sus, asa ca e fireasca naturaletea cu care guvernantii actuali anunta ca "elita" bugetarilor nu va fi afectata de deciziile impuse de criza.
Si uite asa, PD-L, UDMR, UNPR si Cotrocenii rasufla usurati: au mai bifat o problema spinoasa de la rubrica "de rezolvat urgent". Costurile vor ramane sa fie achitate, ca intotdeauna, de amarastenii natiei.'