Permisele de munca stabilite pentru romanii si bulgarii necalificati ce vor veni in Marea Britanie in 2007 se vor reduce de la 20.000 la 10.000. ßi asta pentru ca oficialii britanici au mizat, in anuntarea cifrei anterioare, pe slujbele ocupate in prezent de rusi si ucraineni, la care angajatorii nu vor insa sa renunte. Reprezentantii unui patronat britanic se opun restrictiilor impuse romanilor si cer ca acestea sa fie aplicate tuturor imigrantilor.

Ministrul britanic de Interne, John Reid, va fi nevoit sa reduca numarul celor 20.000 de locuri de munca promise romanilor si bulgarilor pentru momentul cand vor veni in Marea Britanie la 1 ianuarie 2007, anunta Mediafax, care citeaza ziarul „Sunday Times“. Aceasta din cauza ca oficialul britanic luase in calcul si slujbele muncitorilor imigranti din alte state din afara UE care urmau sa fie date romanilor si bulgarilor. Un document secret al Ministerului britanic de Interne arata ca John Reid intentiona sa-i oblige pe fermierii si procesatorii de alimente sa inlocuiasca muncitorii imigranti provenind din state care nu fac parte din UE cu romani si bulgari. Patronatul din industria agricola, atasat de muncitorii sezonieri din Rusia si Ucraina, care au lucrat in Marea Britanie timp de mai multi ani, ameninta guvernul cu actiuni legale in cazul in care va fi obligat sa-i refuze pe acestia pentru a face loc noilor veniti. Astfel, ministrul britanic va reduce la 10.000, adica la jumatate, numarul locurilor de munca legale valabile pentru muncitorii necalificati din Bulgaria si Romania. Masura inlocuirii muncitorilor este justificata de Ministerul britanic de Interne prin legile comunitare, potrivit carora drepturile muncitorilor din UE ar prima in fata celor care provin din alte state. Comisia Europeana a confirmat insa saptamana trecuta ca nu a impus Londrei sa inlocuiasca muncitorii rusi si ucraineni cu cei europeni. „In acest moment, statele membre pot decide in mod independent ce vor sa faca“, a declarat un purtator de cuvant al Executivului UE.
Reid are critici si in randul companiilor de recrutare. Directorul general al unei astfel de agentii care recruteaza est-europeni pentru locurile de munca sezoniere considera ca proiectul ministrului de Interne va schimba radical sistemul de recrutare care s-a dovedit functional pana acum. Cert este ca, incepand cu anul viitor, locurile de munca pentru rusi si ucraineni vor fi retrase gradual.

Restrictii pentru toti imigrantii

Patronatul britanic este importiva restrictiilor pe piata muncii impuse imigrantilor necalificati din Romania si Bulgaria si sustine ca acestea sa fie aplicate tuturor imigrantilor care vor sa lucreze in Marea Britanie. „Nu suntem de acord ca restrictiile lui John Reid sa fie impuse numai romanilor si bulgarilor. Daca avem un roman si un francez cu grad de calificare identic, pentru mine este nedrept ca romanului sa i se interzica dreptul de a munci aici. Romania si Bulgaria sunt afectate pentru ca sunt ultimele venite in club“, a declarat presedintele unei organizatii care reuneste 52.000 de directori de companii britanice.

Mobilitatea creste eficienta economica

Expertii Bancii Centrale Europene (BCE) sustin ca eliminarea barierelor din calea circulatiei libere a muncitorilor proveniti din statele din estul Uniunii Europene ar contribui la cresterea rezistentei zonei euro fata de socurile economice. Cu toate acestea, numeroase state comunitare au impus restrictii temporare asupra accesului pe piata muncii a personalului provenit din cele zece noi tari membre. Pe de alta parte, expertii arata ca exodul muncitorilor din noile state membre poate avea consecinte negative asupra tarilor de origine, unde exista deja ingrijorari in aceasta privinta.