Inainte de semnarea unui contract, trebuie sa stiti sa negociati conditiile de angajare. Specialistii ofera si cateva sugestii in acest sens.
In multe cazuri, cei mai multi aspiranti la un loc de munca nu pun prea mare baza pe negocierea contractului de angajare, fiind multumiti ca au obtinut o slujba. Specialistii spun insa ca negocierea este un pas foarte important, de care pot depinde multa vreme cariera angajatului si satisfactia muncii. Iata si cateva sugestii de care ar trebui sa tinem cont atunci cand suntem pusi in aceasta situatie. In primul rand, atunci cand vii dintr-o alta firma, trebuie din start sa arati ca te raportezi la precedentul salariu. Trebuie, totodata, sa ai o idee si de realitatile salariale ale mediului de afaceri respectiv. O medie general acceptata pentru cresterea salariului este o trecere la o remuneratie de 1,2 - 1,5 ori mai mare. Daca este primul serviciu, este bine sa te raportezi la media salariala a pietei respective. Foarte important: in momentul in care ai deschis gura si ai spus suma, trebuie sa fii pregatit sa raspunzi la intrebarea: "De ce? Ce te face sa crezi ca meriti un astfel de salariu?". Inainte sa te apuci sa ceri, trebuie sa stii si ce oferi. La angajare, nu prea poti negocia sume fixe drept bonus, ci procent din salariul fix sau din vanzari (daca este cazul). De asemenea, trebuie sa stii daca exista prime anuale de sarbatori, cat sunt de mari si in ce conditii se acorda. Celelalte optiuni nu sunt nici ele de neglijat: asigurarile medicale, fondurile de pensii, zilele de concediu.
Alt aspect de care trebuie sa te interesezi este daca si cum sustine firma angajatii in contractarea de credite. Aici exista mai multe variante: fie te imprumuti direct de la firma si lunar acoperi cu o parte din salariu, fie contractezi un credit si firma iti acopera o parte din rate, cumperi bunuri ale firmei si le platesti esalonat, contractezi un leasing pe numele firmei pe care il suporti din salariu etc. Daca esti un angajat de incredere si necesar firmei, nu ar trebui sa intampini probleme, mai ales ca aceasta este o parghie de fidelizare foarte eficienta. Atentie: daca nu esti convins ca in urmatorii doi - trei ani vei continua cu aceeasi firma, nu trebuie sa risti sa contractezi credite. Vei avea probleme fie in a pleca din firma, fie in a plati creditul.
Ultima repetitie
Tot de la inceputul angajarii trebuie sa stii care sunt nivelele de promovare din postul in care intri, pe ce perioade (exista companii in care nu promovezi mai devreme de 1,5 - 2 ani, indiferent de rezultatele bune pe care le-ai obtinut), care sunt responsabilitatile etc. Alt punct important se refera la programele de training sustinute de companie. Ca si in cazul creditelor, aceste traininguri reprezinta un instrument de fidelizare. Nu accepta finantarea unui curs de pregatire scump de catre firma daca nu ai de gand sa continui cu aceasta. Chiar inainte de a te duce sa semnezi contractul, asigura-te ca ai foarte clar in minte urmatoarele aspecte: te-ai interesat cam la ce salariu sa te astepti de la pozitia in care intri in firma; nu aduce salariul in discutie inaintea angajatorului (amana aceasta discutie cat mai mult posibil, cel putin pana cand stii la ce esti indreptatit); fii constient de punctele tari si de realizarile tale; nu te simti obligat sa accepti prima oferta si negociaza daca simti ca oferta nu este pe masura cerintelor tale; nu deveni prea agresiv in negocierea salariului pe care il vrei; nu te concentra doar pe salariu (fii atent la ce ti se ofera pe langa salariu); daca nu reusesti sa obtii salariul pe care il doresti, incearca sa obtii alte facilitati (o perioada mai scurta de proba, o pozitie mai buna in firma, un birou mai bun, bonusuri, vacante).