Sistemul de pensii reprezinta o problema cruciala pentru Romania, existind chiar riscul unui colaps al acestui sistem, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Exista riscul unui colaps al sistemului de pensii, si nu de astazi. Este mai vechi. Aceeasi discutie a fost si in anul 1999 si in 2000. In 2000 am facut o propunere privind o reforma fundamentala a sistemului de pensii. Noi am dat o ordonanta, intr-adevar, cam pe ultima suta de metri. Daca nu ma insel, am semnat-o in octombrie (ca premier), dar a fost abrogata. S-a considerat pe undeva, pe buna dreptate, ca este bine sa se discute in Parlament, dar uitati am ramas numai cu ordonanta abrogata”, a spus Mugur Isarescu. In opinia acestuia, prima problema, esentiala, a Romaniei este raportul alarmant, care exista de aproape zece ani, intre cei care contribuie la fondul de pensii si, in, general la fondurile de ajutoare sociale, si beneficiari. "Categoric ca nu este vina pensionarilor, ei au muncit pentru acest lucru, dar, din punct de vedere financiar, nici nu poti sa te gindesti la mari evolutii in momentul in care ai numai patru milioane de contribuabili si sase milioane de asistati social. Daca mai adaugam si somerii sint chiar sapte milioane si ceva. Or, cind vorbim despre reforma pensiilor, ne gindim in primul rind la mecanisme financiare care sa ne ajute sa trecem o perioada delicata in care apare acest decalaj major, si aici, de exemplu, se poate gindi la formarea unui fond special din veniturile pe care Romania le are din privatizare, iar pe de alta parte, la masuri de reforma adinca, menite sa inverseze acest raport”, a subliniat guvernatorul BNR.
Mugur Isarescu considera ca taxa unica sau cota unica de impozitare s-ar putea sa fie o solutie, care sa largeasca baza de contribuabili. Potrivit datelor datelor Comisiei de Statistica a Ministerului Muncii, un numar de aproape doua milioane de romani nu lucreaza intr-un sistem prin care sa contribuie la sistemele de asistenta sociala. "Este o munca la negru, munca neinregistrata. Aproape jumatate din tara nu plateste impozite. Pamintul nu este impozitat sau este impozitat cu sume foarte mici. Bineinteles ca acolo, in zona rurala, este o problema dramatica de saracie, dar si un sistem economic care nu functioneaza bine poate sa perpetueze saracia, perpetueaza activitatea agricola rudimentara, in loc sa o stimuleze pe cea care este eficienta si care ar putea sa contribuie la inzdravenirea tarii”, a explicat Isarescu.
Guvernatorul BNR este de parere ca o solutie in privinta pensiilor nu poate fi gasita peste noapte, in prezent existind resurse limitate, care fac ca si recalcularile, majorarile pensiilor sa fie si ele limitate.
"Trebuie sa duduie zece ani economia, cam cum a duduit in ultimii cinci ani, ca sa vedem o solutie viabila din interior, la problema pensiilor din Romania. Deci o parte din bani vor veni din exterior, adica ne vom imprumuta sau vom atrage capitaluri straine sub forma investitiilor directe”, a apreciat oficialul BNR.