Ziarul Financiar publica articolul "Brokerii se rascoala: retinerea anticipata a 10% din castigurile investitorilor va falimenta piata de capital", pe care-l puteti citi in continuare.
'In lipsa de bani la bugetul de stat, guvernantii vor sa majoreze cota retinuta anticipat pentru castigurile de pe Bursa de la 1% cat este in prezent la 10%, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal elaborat de Ministerul Finantelor.
Masura ar urma sa intre in vigoare la 1 iunie, adica incepand de saptamana viitoare, data de la care toate castigurile de pe Bursa se vor impozita cu 16% indiferent de perioada de detinere. Totusi, pentru a putea fi aplicat, proiectul trebuie aprobat de Parlament mai intai.
Pana acum, profitul obtinut de investitori pe piata de capital era impozitat cu 1% daca detinerea titlurilor depasea un an si cu 16% in cazul in care tranzactiile de vanzare si cumparare din care rezulta castigul investitorilor aveau loc la un interval mai mic de un an.
Brokerii considera majorarea cotei retinute anticipat ca o masura absurda si pripita din partea statului, care ar conduce la un iminent faliment al pietei de capital, in conditiile in care, spun ei, 90% din tranzactiile de pe Bursa sunt realizate de speculatori, ale caror sume de bani vor fi blocate la buget, chiar daca per total statul va trebui sa returneze investitorului cea mai mare parte din aceste sume la final de an. "Decizia de majorare a cotei retinute in timpul anului din castiguri va conduce la falimentul pietei de capital. Masura ar fi similara in cazul firmelor cu retinerea anticipata a 10% din valoarea afacerilor acestora pentru ca fiecare speculator are rubrica lui separata cu profituri si cu pierderi. Nu cred ca sunt speculatori care au realizat numai tranzactii castigatoare. Este o masura mascata ca statul sa imprumute bani de la investitori, pentru ca la final de an toti vor avea bani de primit", a declarat Grigore Chis, directorul general al Broker Cluj, una dintre cele mai mari case de brokeraj locale.
Conform proiectului de buget, daca, de exemplu, un investitor marcheaza in intervalul 1 iulie - 31 decembrie din 2010 un profit de 10.000 de lei din tranzactii pe BRD si Petrom, i se va retine anticipat, pe loc, suma de 1.000 de lei. Daca in aceasta perioada el va inregistra pierderi de 8.000 de lei din tranzactii cu SIF-uri, tot i se va retine suma de 1.000 de lei, chiar daca la final de an, impozitul pe care-l va avea de plata investitorul va fi mult mai mic, respectiv o cota de 16% din diferenta castigurilor si pierderilor, care in exemplul de mai sus este 2.000 de lei.
La final de an, cand se va realiza regularizarea, impozitul pe castigul net aplicat va fi de 320 de lei, adica investitorul va avea de primit diferenta de 680 de lei de la stat in contul impozitului deja retinut la momentul tranzactiilor castigatoare din timpul anului, in suma de 1.000 de lei.
Brokerii spun ca nu vor sa fie favorizati, dar nici defavorizati asa cum suna in acest moment proiectul de lege modificat al Codului fiscal elaborat de Ministerul Finantelor.
"Nu vrem tratament diferentiat in impozitarea castigurilor pe Bursa, acceptam un impozit pe castiguri de 16% cat are toata lumea, insa nu inteleg de ce investitorilor de pe piata de capital trebuie sa li se mai retina si 10% din castiguri in timpul anului cand acest lucru nu se intampla pentru nicio categorie de venituri. Ar fi cea mai grava masura luata de guvern de cand exista piata de capital in Romania", a precizat Chis.
Brokerii sunt sceptici cu privire la posibilitatea de aplicare a acestor masuri de la 1 iunie, spunand ca nu este timp pentru a pune in practica aceasta metodologie si spera ca Parlamentul sa nu avizeze proiectul de lege.
"Se vede clar nevoia stringenta de bani a statului si de a obtine aceste sume cat mai rapid. Nu cred ca se va aplica de la 1 iunie pentru ca nici nu avem normele de aplicare", spune Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Estinvest.

Ce calcule si-a facut statul

• Ministerul Finantelor estimeaza ca prin unificarea cotei de impozitare la titlurile de valoare, prin aplicarea in perioada 1 iunie - 31 decembrie din 2010 a unui impozit de 16% indiferent de perioada de detinere a acestora, statul va incasa 145 mil. lei.
• Valoarea impozitelor estimate de stat reprezinta 4,3% din valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni derulata pe Bursa in perioada similara din 2009, care s-a ridicat la 3,3 mld. lei.
• Pentru anul 2011, Ministerul Finantelor estimeaza incasari de 300 milioane de lei, iar pentru 2012 si 2013 se asteapta ca veniturile atrase la buget sa urce la 320 milioane de lei si respectiv, 330 milioane de lei.'