2.000 de otelari din cadrul Sindicatului Liber al Otelarilor din Mittal Steel au cerut ieri in instanta renuntarea la fuziunea cu alte noua structuri sindicale in cadrul Sindicatului Metalurgistul. Reprezentantii siderurgistilor de la Otelarii si Turnare Continua au depus o cerere de interventie in dosar in favoarea Sindicatului Solidaritatea, care ceruse neacordarea personalitatii juridice pentru noul sindicat.

Motivul este lesne de inteles: participarea la negocierea noului contract colectiv de munca la nivel de societate. Culmea este ca Judecatoria Galati avizase favorabil cererea privind acordarea personalitatii juridice pentru Metalurgistul, insa, in conditiile amintite, situatia se schimba radical. Sindicatul Liber al Otelarilor si-a pierdut personalitatea juridica odata cu fuziunea cu noul sindicat, care nu poate participa totusi la negocieri pina la finalizarea procesului in instanta. Otelarii au profitat de ultima sansa, renuntarea la fuziune, pentru a-si putea redobindi personalitatea juridica si a reusi astfel sa participe la negocierea CCM.

Alta cerere, alta distractie

In noile conditii Tribunalul Galati nu are prea multe optiuni. Indiferent de motivele invocate de parti, magistratii sint acum nevoiti sa respinga cererea Sindicatului Metalurgistul intrucit doar noua dintre cele zece sindicate se mai regasesc pe lista de fuziune. Practic nu ar fi o problema pentru ca cele noua sindicate pot depune o noua cerere in justitie pentru acordarea personalitatii juridice, dar acestea nu vor mai putea participa la negocieri. Pe de alta parte nu este exclus ca si alte sindicate dintre cele noua sa li se alature otelarilor in incercarea de a prinde un loc la masa negocierilor.

Instanta a aminat judecarea procesului pentru data de 23 ianuarie, pentru ca partile implicate sa aiba posibilitatea sa analizeze solicitarea Sindicatului Liber al Otelarilor si sa-si exprime punctul de vedere. Judecatorii trebuie sa se pronunte si asupra motivelor invocate initial de Sindicatul Solidaritatea pentru neacordarea personalitatii juridice, printre care se numara semnarea cererii de fuziune doar de catre 23 dintre cei 140 de delegati ai noului sindicat sau lipsa sediului.

Daca infiintarea celui mai mare sindicat din tara nu reprezenta initial o problema prea mare, acum ideea pare aproape neverosimila dupa ce Sindicatul Otelarilor si-a exprimat intentia de a renunta la fuziune.