Cinci confederatii sindicale ameninta cu continuarea actiunilor de protest in cazul in care nu vor ajunge la o intelegere cu guvernul

Fondul Monetar International (FMI) a cerut saptamina trecuta ca salariile bugetarilor, pe anul 2006, sa nu sufere nici o majorare si, in acelasi timp, ne-a recomandat un buget cu deficit zero sau excedent, conditii pe care guvernul roman le-a considerat de neacceptat. Negociatorii romani au cerut ca salariile sa fie majorate cu un procent care sa acopere cel putin rata inflatiei, la fel ca in anii precedenti.

Organizatiile patronale si sindicale se plaseaza pe pozitii usor diferite, insa este unanima parerea ca, desi salariile nu vor mai creste ca pina acum, ele trebuie sa creasca cu o cota care sa asigure un trai in conditii civilizate: „Deficitul bugetar trebuie marit pina la circa 3%, prin atragerea unor resurse financiare in plus“, considera reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), dar sustine pozitia FMI de a interzice ca sumele de bani provenite dintr-o marire a deficitului bugetar sa fie folosite pentru cresterea salariilor in sectorul bugetar.

De asemenea, AOAR propune contractarea de finantari internationale pentru lucrari de infrastructura, care vor creste reputatia financiara a tarii noastre, confirmata de agentiile internationale de rating, precizeaza un comunicat de presa al organizatiei.

Nu trebuie sa ni se impuna gestionarea bugetului

Sindicatele considera cererea FMI complet exagerata si promit ca vor continua actiunile de protest: „Aceasta a fost si una dintre revendicarile pentru care ne-am retras din Consiliul Economic si Social“. Sindicatele isi pastreaza declaratia de a continua actiunile de proteste, in fata prefecturilor si a parlamentului. „Cele cinci confederatii sindicale isi pastreaza pozitia si timp de o saptamina vom continua actiunile de protest“, a spus Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia. Bunele relatii cu FMI-ul influenteaza asupra imaginii pozitive pe care o are Romania in strainatate. Asta nu inseamna ca Fondul Monetar e indreptatit sa precizeze ce trebuie sa faca statul roman cu bugetul propriu: „FMI-ul vine de fapt sa ceara o solutie credibila de functionare bugetara, un buget care sa aiba corespondent in realitatea economica.

E adevarat ca, pe ansamblul economiei, tendinta este de majorare bugetara. Totusi, trebuie sa acceptam realitatea ca nu putem da un salariu triplu unui angajat doar datorita simplului fapt ca este bugetar. Realitatea este ca acum ne facem un buget asa cum dorim noi, pe care il gestionam dupa alegerile noastre“, a spus Adrian Izvoranu, presedintele Confederatiei Patronale a Industriei, Serviciilor si Comertului (CPISC).

Patronatele si sindicatele converg asupra unui punct comun - salariul minim pe economie va trebui sa creasca: „Noi consideram ca dincolo de aceste discutii se pune problema salariului minim pe economie. Atit patronatele, cit si sindicatele vor sa creasca nivelul salariului minim. Acest lucru s-ar putea sa aiba efecte si asupra bugetarilor. Important este faptul ca deciziile care au implicatii economice trebuie luate pe baza unor analize care sa reflecte situatia reala de pe piata romaneasca“, a spus Stefan Varfalvi, prim-vicepresedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR).

Revendicari

Cele cinci confederatii sindicale, CSDR, BNS, Cartel Alfa, CNSLR Fratia si Meridian, vor picheta joi sediul Prefecturii Dolj. Revendicarile protestatarilor se refera, in primul rind, la bugetul anului 2006. Astfel, sindicalistii cer tichete de masa pentru angajatii din administratia publica, sanatate si invatamint, un fond social de 2,5%, indexarea salariilor lucratorilor din sistemul bugetar, alocarea a 6% din PIB pentru invatamint, reducerea cheltuielilor nejustificate, un exemplu fiind cele pentru parlamentari, alocarea fondurilor necesare restructurarilor stabilite prin lege. De asemenea, se cere un salariu minim pe economie de 430 RON, reducerea fiscalitatii pe piata muncii, crearea autonomiei reale a fondurilor administrate tripartit si finalizarea modificarilor pachetului legislativ privind relatiile de munca - Legea Contractelor Colective de Munca si Legea Conflictelor de Munca. (R.P.)