Principalele confederatii sindicale din Romania, printre care se numara si Cartel Alfa, au anuntat ca vor organiza, in perioada cuprinsa intre sfarsitul lunii noiembrie si inceputul lunii decembrie, actiuni de protest la Bucuresti, in cazul in care salariul minim va fi stabilit la 500 de lei, iar proiectul de buget aferent anului 2008 nu va fi modificat.

Cresterea numarului de persoane aflate sub pragul saraciei, precum si cresterea mai accentuata a migratiei fortei de munca in strainatate, reprezinta cele doua consecinte majore pe care le-ar putea avea stabilirea la 500 de lei a salariului minim pe economie, potrivit liderilor confederatiei sindicale Cartel Alfa. Sindicalistii sunt nemultumiti de faptul ca Executivul nu si-a respectat angajamentul facut in anul 2007 in fata Parlamentului, si anume stabilirea salariului minim pe economie la suma de 620 de lei, ceea ce ar fi insemnat 40% din valoarea salariului mediu pe economie.

Desi ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a anuntat ca Executivul va adopta un act normativ prin care se va stabili la 500 de lei salariul minim pe economie, afirmand ca propunerea a fost acceptata de sindicate si patronate, declaratiile acestuia sunt infirmate de decizia confederatiilor sindicale de a organiza actiuni de protest. Sindicalistii sunt nemultumiti si de scaderea contributiilor la fondurile de pensii si somaj prevazute in proiectul de buget aferent anului 2008, care va avea consecinte nedorite.

Un exemplu in acest sens il reprezinta reducerea de la 0,5% la 0,4% a contributiilor la fondul pentru accidente de munca si boli profesionale, care, in opinia sindicalistilor, va arunca pe umerii angajatilor intreaga responsabilitate financiara pe care o implica un accident de munca.