Liderii Blocului National Sindical ai CNSLR - Fratia si cei ai Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa" ameninta cu manifestatii daca Guvernul va refuza sa creasca salariul minim brut de la 500 la 540 de lei, de la 1 iulie. Astfel, vom avea o vara fierbinte, cu miscari sindicale si proteste. Sindicalistii nu vor accepta in niciun caz ca Executivul sa amane cresterea salariului minim la 540 de lei, asa cum au convenit inca de anul trecut.
Nicolae Morgovan, presedintele BNS Bihor, ne-a declarat ca in ultima sedinta a Consiliului National s-a luat deja decizia pentru organizarea de actiuni de protest in cazul in care Executivul nu va tine cont de acordul semnat cu sindicatele anul trecut. "Mai trebuie ca BNS si Cartel Alfa sa se decida in privinta datei in care miscarile de protest vor avea loc. Iar noi ne vom alatura acestora. La ora actuala, o delegatie a sindicalistilor se afla la negocieri cu reprezentantii Guvernului. Asteptam rezultatele si apoi vom vedea", a precizat presedintele BNS Bihor. Liderul sindical a precizat ca este inadmisibil ca salariatii sa accepte aceasta decizie a Guvernului, in conditiile in care productivitatea muncii a crescut cu peste 10 procente in 2008, iar PIB-ul pe cap de locuitor a depasit cu peste trei puncte procentuale prognoza facuta la inceputul anului. Dupa discutiile pe care le vor avea in cursul acestei saptamani cu ministrul Muncii, Paul Pacuraru, sindicalistii vor hotari, impreuna cu toate confederatiile sindicale, data la care vor fi declansate protestele.
CNSLR Fratia a anuntat ca sindicalistii se pregatesc sa iasa in strada fiindca nu concep ca salariul minim sa fie "inghetat" in acest an. CNSLR insa ar fi de acord cu o amanare a datei de intrare in vigoare a cresterii salariului minim, pana la 1 octombrie, doar in conditiile in care Guvernul va accepta ca salariul minim sa depaseasca 700 de lei. Reprezentantii BNS au anuntat ca vor organiza proteste la inceputul lunii septembrie, pentru a-si exprima nemultumirile fata de cresterea preturilor si plafonarea salariilor.
Din pacate, nu cresterea salariilor duce la sporirea inflatiei, ci preturile produselor energetice. Executivul nu a reusit sa tina in frau cresterea preturilor la alimente si la combustibili si acum se razbuna pe salariati plafonand salariile. Sindicalistii spun ca Ministerul Muncii este principalul vinovat pentru inghetarea salariilor, pentru ca nu a dorit sa modifice politica salariala din sectorul public, astfel incat salariul de baza sa reprezinte 80% din totalul veniturilor unui angajat.