Scopul Uniunii Europene in ceea ce priveste siguranta alimentara urmareste sa asigure un nivel inalt in ceea ce priveste securitatea si bunastarea produselor de origine animala si a celor din plante din cadrul Uniunii, prin masuri care sa asigure un drum bun de la ferma si pana pe masa beneficiarului. Monitorizarea trebuie sa fie de asemenea adecvata, in timp ce este asigurata functionarea efectiva a pietei interne.
Implementarea regulilor UE implica dezvoltarea legislatiei si alte actiuni pentru asigurarea sistemului de control efectiv si sa evalueze in concordanta cu standardele UE calitatea si siguranta alimentara, sanatatea si nutritia animala in cadrul Uniunii si in tarile terte cu care are relatii de export. De asemenea, implementarea unor reguli stricte este necesara pentru a fi in relatii bune cu tarile terte si cu organizatiile internationale privind siguranta alimentara. Directivele 94/35/CE, 94/36/CE si 95/2/CE solicita fiecarui stat-membru sa monitorizeze folosirea aditivilor alimentari. Comisia este obligata sa intocmeasca un raport in acest sens si sa-l inainteze Consiliului Parlamentului European. Masurile legislative sunt totodata necesare pentru intelegerea cu Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (AESA) in scopul asigurarii unui management al riscului bazat pe stiinta. AESA este piatra de temelie a evaluarii riscului in ceea ce priveste siguranta alimentara in Uniune. In colaborare stransa cu autoritatile nationale, Autoritatea furnizeaza sfaturi independent stiintifice si analizeaza riscurile aparute.
Cursuri pentru controlorii calitatii
Fiscul, Garda Financiara, Directia Sanitar-Veterinara si Inspectoratul Teritorial de Munca au inceput o campanie, al carei scop este sa reduca evaziunea fiscala din industria de morarit si panificatie. Cele mai mari nereguli s-au semnalat in mediul rural. In urma controalelor efectuate, au fost gasite brutarii care functionau ilegal in mijlocul unor ferme. Painea se face cel mai des noaptea, iar dimineata brutariile isi inchid portile, ingreunand activitatea organelor de control. Multe brutarii nu erau inregistrate la Registrul Comertului; nu exista o evidenta a masinilor care transporta produsele. De asemenea, multe macelarii au fost sau vor fi inchise din cauza nerespectarii normelor Uniunii Europene. Inspectorii au constatat ca mai multe macelarii functionau intr-o singura camera si nu se respectau nici cele mai elementare norme semnalate. Inspectorii au mai gasit carne scoasa la vanzare fara acte de provenienta. Abatoarele improvizate au fost si ele inchise, dar inspectorii considera ca problemele sunt departe de a fi rezolvate.
In fiecare an UE organizeaza cursuri pentru managementul si implementarea unui program de instruire al Comunitatii, bazat in special pe siguranta alimentatiei, sanatatea animalelor si cea a plantelor. Activitatile de instruire trebuie sa fie facute atat in tarile UE, cat si in cele terte. Acestea sunt in special organizate pentru personalul autoritatilor competente din statele-membre, candidate sau asociate implicate in controalele oficiale si pentru participantii din tarile terte selectate. Desfasurarea cursurilor din 2008 este partial bazata pe lansarea din 2007 a cererilor pentru furnizare. Aceste cereri se axeaza pe contracte concludente ale organizarii, managementului si implementarii de activitati de instruire pentru personalul autoritatilor competente implicate in verificarea respectarii sigurantei alimentare, potrivit site-ului CE. Invitatia pentru instruirea celor care se ocupa de controlul calitatii alimentelor sub deviza "O instruire mai buna pentru o hrana mai sigura" va fi onorata cu precadere in tarile Uniunii Europene.