Cu toate ca piata bursiera are fluctuatii notabile in ceea ce privestte lichiditatea si cotatia actiunilor, cateva dintre titluri raman preferatele investitorilor. Astfel, actiunile societatilor de investitii financiare, cunoscutele SIF-uri, precum si cele ale companiilor petroliere sunt cele mai tranzactionate si, se pare, si cele mai profitabile.

Un exemplu in favoarea acestor afirmatii il constituie evolutia bursei de saptamana trecuta, cand desi tranzactiile in general au fost in scadere, emitentii cei mai cautati au fost SIF-urile si companiile petroliere. Astfel, desi valoarea tranzactiilor inregistrate in sedinta bursiera de la sfarsitul saptamanii a scazut usor cu aproximativ 5% fata de cea inregistrata in sedinta precedenta, patru emitenti au reusit sa depaseasca bariera valorica de 1 milion de dolari, si anume SIF 2 Moldova, Petrom, SIF Muntenia si SIF 3 Transilvania. La incheierea sedintei, s-au inregistrat trei tranzactii pe titlurile SIF Transilvania, SIF Moldova si SIF Muntenia, valoarea tuturor tranzactiilor in piata deal fiind de circa 3,8 milioane de lei. Aceeasi evolutie este si in cazul Petrom a carui cotatii par a se consolida la preturile actuale, la finalul acestei saptamani urmand sa se faca publice rezultatele financiare pe primul semestru al lui 2006. Cealalta companie petroliera, Rompetrol Rafinare Constanta, confirma la randul ei un trend ascendent.
"Totusi, din punctul de vedere al valorii schimburilor, tot SIF-urile raman cele mai cautate, aici investitorii fiind intr-o zona de cumparare intensa prin prisma discountului important al SIF-urilor fata de valoarea lor reala", comenteaza Mihai Piscan de la Intercapital Invest SA, analist al pietei de capital. Mai mult, in opinia lui Piscan, pentru aceasta saptamana va continua directia ascendenta a pietei, "fiind asteptata noi topuri locale pentru SIF-uri."

Cotatii in crestere pentru 2007

ßi investitorii de la Sibiu mizeaza pe SIF-uri si pe sectorul petrolier. Compania de relatii publice Domus M&D citeaza brokerii sibieni, care observa ca in ultima vreme volumele pentru SIF 2 si SIF 5 au fost foarte mari si la BVB. Explicatia este data de Bogdan Ungureanu, broker la BT Securities, care arata ca dupa scaderea nejustificata pe care au suferit-o, actiunile SIF-urilor se afla acum in plin proces de recuperare.
Referindu-se la domeniul petrolier, analistii bursei din Sibiu remarca faptul ca Petrom pare o actiune cu un potential foarte mare, care da semn ca a revenit in topul preferintelor dupa o perioada in care discutiile in jurul procentului de 8% care revine angajatilor au tinut-o oarecum in plan secundar. Insa in momentul declansarii ascensiunii, SNP are toate argumentele ca sa mentina acest trend o perioada indelungata. In ceea ce priveste Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), aceasta este o actiune care a fost mereu in prim-planul strategiilor speculatorilor, mai comenteaza brokerii sibieni.
Un alt argument in favoarea interesului investitorilor pentru actiunile SIF-urilor si ale companiilor petroliere este reflectat si de numeroasele tranzactii cu scadenta martie sau iunie 2007. Astfel, pentru primavara anului viitor, SIF 5 a urcat saptamana trecuta de la 2,85 la 2,98 lei, SIF 2 de la 2,36 la 2,46 lei, in timp ce RRC a fost tranzactionat la 0,091 lei, iar SNP la 0,655 lei.