Staff-ul societatii propune AGA sa nu acorde dividende pentru 2008. Banii ar urma sa fie plasati in banci pentru zile negre si pentru finantarea societatilor din portofoliu. Cheltuielile anuale sunt de aproape 2.200 euro/luna/salariat.

Consiliul de Administratie (CA) al SIF Oltenia a anuntat ca va propune Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) societatii, care se va intruni pe 24/25 aprilie, folosirea profitului net pe anul 2008 - in valoare de 87,6 milioane de lei (20,4 milioane de euro) - ca sursa proprie de finantare. Cu alte cuvinte, societatea nu va distribui dividende actionarilor. "Valoarea activului unitar net din 2008 este sub cea a anului 2007. In aceste conditii, CA poate propune nedistribuirea de dividende, conform Codului Fiscal. Fara indoiala, ele ar insemna un castig pe termen scurt pentru actionari, insa pe termen lung nu se stie, pentru ca varful crizei nu a fost inca atins la noi. Vrem sa facem depozite bancare cu acesti bani, pe care sa ii folosim la nevoie pentru plasamente avantajoase", a precizat Teodor Buzatu, membru in CA.
De partea cealalta, actionarii sunt nemultumiti ca o parte din profituri nu se distribuie. "Probabil ca nu le ajunge pentru fondul de salarii, de 20 de milioane pe an. Ei se infrupta si actionarilor nu le dau dividende. Ce sa mai zic? Era important sa dea dividende si pentru ca acesta ar fi un semn bun si pentru investitori", a spus Catalin Chelu, unul dintre principalii actionari ai SIF Oltenia. Despre el se spune ca ar controla concertat aproape 10% din SIF, ceea ce i-ar aduce bani importanti din dividende.

Cheltuielile au scazut cu 10,9 milioane de euro

Potrivit raportului financiar pe 2008, profitul net al SIF Oltenia este de 20,4 milioane de euro. Valoarea de piata a portofoliului s-a depreciat cu 57,7%, iar 47,25% din valoarea de piata a actiunilor este data de pachetele listate la BVB. Cum criza financiara a lovit in plin piata de capital romaneasca, valoarea pachetelor listate la BVB s-a depreciat cu 72,55%, iar actiunea SIF 5 a incheiat anul 2008 cu o depreciere de 87% fata de anul precedent, capitalizarea bursiera fiind de 85 de milioane de euro. Raportat la valoarea nominala a pachetelor, SIF Oltenia are cele mai mari detineri in sectorul finante, banci, asigurari (37,04%) si resurse, petrol (10,90%).
Pentru 2009, conducerea SIF anticipeaza ca o serie de emitenti care nu mai indeplinesc conditiile vor fi delistati de la BVB, ceea ce sporeste riscurile legate de lichiditate. Totodata, rezervele din profiturile pe 2008 vor fi dirijate si spre "sustinerea societatilor din portofoliu care se vor confrunta cu probleme financiare" prin "achizitii de actiuni in cadrul emisiunilor de pe piata primara".
Interesant este capitolul de cheltuieli pe 2008 al SIF, comparativ cu anul anterior. Astfel, cheltuielile totale pe anul trecut s-au ridicat la 34,6 milioane de lei (opt milioane de euro), fata de cele din 2007 - 81,6 milioane de lei (19 milioane de euro). Diferentele notabile provin din cheltuielile cu investitiile financiare cedate - 20,8 milioane de lei, impozitul pe profit (13,4 milioane de lei) si cheltuielile cu provizioane si amortizari (16,9 milioane de lei). Au crescut, in schimb, cheltuielile cu salariile personalului, de la 7,5 milioane de lei la 10,4 milioane de lei, si cele cu protectia sociala - de la 2,14 milioane la 3,43 milioane de lei. In medie, rezulta cheltuieli lunare de aproape 2.200 euro/luna/angajat.
Teodor Buzatu a explicat ca diferenta la impozitul pe profit provine de la provizioane: "In 2008 nu am mai facut provizioane si de aceea nu am mai platit atat impozit". Totusi, cheltuielile cu salariile i se par "prea mari", cu toate ca "46% din aceste cheltuieli se duc la stat".