Anul acesta Comisia Europeana (CE) a aplicat amenzi record unor companii de renume, pentru intelegerile de cartel pe care acestea le-au facut. In acest fel CE a dorit sa atraga atentia asupra gravitatii acestor intelegeri, precum si asupra faptului ca aceste lucruri nu vor fi tolerate pe piata europeana. O singura companie din cele 11 care s-au inteles sa practice aceleasi preturi a scapat de sanctiunea exemplara aplicata de organismul european, deoarece a colaborat si a furnizat date importante in cursul anchetei. Uniunea Europeana a finalizat o ancheta pe piata intelegerilor de cartel, in domeniul energetic. In urma acestei anchete 11 companii internationale de renume au fost gasite vinovate de asocierea intr-un cartel, amenda aplicata fiind una record chiar si pentru Uniunea Europeana, de 750 de milioane de euro. Daca ne gandim insa la faptul ca sectorul energetic a fost declarat unul de maxima importanta de catre Uniunea Europeana, valoarea amenzii nu mai pare atat de mare, UE tragand astfel un semnal de alarma asupra importantei sectorului, si aratand ca este decisa sa lupte cu procedurile incorecte din punct de vedere concurential. Singura companie care a scapat de amenda, este compania ABB, care a colaborat cu Comisia Europeana pe parcursul desfasurarii investigatiei, dezvaluind procedeele folosite de celelalte companii, si care a beneficiat in acest fel de politica de clementa a institutiei. Cele 10 companii sanctionate sunt Alstom si Areva din Franta, filialele din Europa ale companiilor Fuji, Hitachi Japan, Mitsubishi Electric Corp si Toshiba, companiile germane Schneider si Siemens, precum si AE Power Systems si VA Tech.
396 de milioane de euro, amenda primita de Siemens

Cea mai mare amenda a primit-o insa compania germana Siemens, de 396 de milioane de euro. Cele 11 companii produceau si comercializau echipamente energetice, pentru generarea energiei electrice, si se pare ca se intelesesera pentru a practica acelasi pret pentru produse. "Acest lucru este deosebit de important pentru tara noastra, deoarece de la data aderarii, adica incepand cu acest an, Comisia Europeana poate efectua controale si pe teritoriul Romaniei, daca sunt suspiciuni ca se incalca legile concurentei", a declarat Inspectorul sef din cadrul Inspectoratului de Concurenta, Ioan Badica. Cu alte cuvinte, Directia Generala de Concurenta din cadrul Comisiei Europene poate delega personal pentru a desfasura actiuni de control atunci cand constata ca au loc incalcari ale legilor de concurenta, cum ar fi intelegerile de tip cartel, abuzurile de pozitie dominanta sau concentrarile economice. "Din fericire, in domeniul concurentei legislatia romaneasca este identica cu cea europeana, asa ca nu va fi necesara o perioada de adaptare, ca in celelalte domenii", a mai declarat Badica.

Legile europene au prioritate in fata legilor romanesti

Consiliul Concurentei are, printre altele obligatia de a raspunde solicitarilor Uniunii Europene, sau ale oricarui alt stat membru, in ceea ce priveste eventualele incalcari ale legilor concurentei de catre un agent economic de pe teritoriul tarii noastre, care aduce atingere statelor comunitare. Odata cu deschiderea pietei romanesti, si devenirea acesteia parte integranta a pietei europene, toate actiunile agentilor economici romani vor atinge insa agentii economici din celelalte state membre. Tot aceasta deschidere va obliga agentii din Romania sa imbunatateasca calitatea produselor si serviciilor oferite, pentru a putea fi competitivi, si a ramane pe piata. "Pe piata romaneasca vor incepe sa apara tot mai multe produse si prestatori de servicii din statele comunitare, care vor avea cam aceleasi preturi ca si cele de pe piata autohtona, ceea ce va duce la intrarea in competitie directa a agentilor economici romani cu cei din statele Uniunii Europene", a afirmat Ioan Badica. Pentru a ajuta mediul de afaceri roman, Consiliul Concurentei a emis o serie de ghiduri, unul dintre acestea fiind si "Regulile de concurenta comunitare aplicabile in Romania dupa 2007". Prin acesta mediul de afaceri este informat cu privire la regulile de concurenta care se vor aplica de acum inainte. "Dupa cum am mai afirmat insa, am fost suficient de atenti in ceea priveste definitivarea legislatiei romanesti in domeniul concurentei, si a fost preluata atat in legislatia principala, cat si in cea secundara, legislatia comunitara", sustine inspectorul sef Badica. Un lucru deosebit de important il reprezinta insa faptul ca dupa aderarea romaniei, normele europene au prioritate in fata legislatiei proprii, in cazul in care intre acestea exista diferente considerabile. Consiliul Concurentei isi va pastra atributiile pe care le are prevazute in legea concurentei, in plus acesta dobandind competente de a aplica direct normativele europene in acest domeniu. Pentru a facilita colaborarea intre organismele de concurenta din tarile Uniunii Europene, a fost infiintata Reteaua Europeana a Concurentei, retea din care face parte in acest moment si Consiliul Concurentei din Romania.