Chiar daca trebuie sa munceasca de doua ori mai mult decat barbatii si chiar daca exista o serie de prejudecati in ceea ce le priveste, femeile pot conduce si dezvolta afaceri de succes. Trebuie insa sa dea dovada de seriozitate.

Intr-o lume a afacerilor, in care barbatii fac legea, si intr-o regiune din care nici macar o femeie nu a reusit sa intre pe lista milionarilor in euro ai Romaniei, femeia intreprinzator pare sa nu aiba nici o sansa. Afirmatia este sustinuta chiar de unul dintre reprezentantii Patronatului Regional Oltenia.
"Desi se bazeaza pe valori personale, pe branding-ul personal, pe dinamism, echilibru, profesionalism si, nu in ultimul rand, pe sarm, intr-o lume in care inca domina barbatii, femeile isi fac cu greu drum", a declarat Nirvana Mandruleanu, la seminarul "Zilele Femeilor Intreprinzator 2009", organizat ieri, la Craiova, de Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC).

"Trebuie sa te perfectionezi incontinuu"

Asta nu inseamna ca femeile intreprinzator sunt o cauza pierduta. In primul rand, acestea trebuie sa aiba initiativa si sa faca tot ce este necesar pentru a-si atinge obiectivele. Chiar daca nu exista o reteta a succesului aplicabila tuturor femeilor de afaceri, persoanele care au curajul sa-si infiinteze o firma trebuie sa tina cont de anumite aspecte.
"Nu trebuie sa dezamagesti niciodata si trebuie sa te perfectionezi incontinuu. Afacerea incepe si se termina cu tine, asa ca depinde de tine cat de mult vrei sa te implici si sa o dezvolti", a adaugat Nirvana Mandruleanu. Aceasta a explicat ca, pentru a veni in ajutorul tinerilor, in curricula scolilor au fost deja introduse discipline care vin in sprijinul activitatilor antreprenoriale (legislatie economica, notiuni de management, comunicare in limba straina, conduita in cadrul firmei). Pentru ca afacerile sa aiba o evolutie pozitiva, conteaza mult si increderea de sine, precum si sprijinul celor din jur. In contextul crizei actuale, colaborarea cu cei din jur este cu atat mai importanta. "Cand suntem mai multe, putem sa trecem mai usor peste probleme prin schimb de experienta si colaborari", a spus reprezentanta Patronatului Regional Oltenia. In plus, trebuie sa se adapteze oricarei situatii.

Seminarul "Zilele Femeilor Intreprinzator"

Seminarul "Zilele Femeilor Intreprinzator" face parte din seria evenimentelor specifice Saptamanii Europene a IMM-urilor 2009, care a avut loc in perioada 6-14 mai. Evenimentul si-a propus promovarea unui sistem de informare si instruire care sa faciliteze mobilitatea femeilor pe piata fortei de munca si dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale acestora in vederea implicarii lor in structuri economice private, in contextul problemelor legate de mentinerea echilibrului dintre obligatiile familiale si cele profesionale si a prejudecatilor existente la nivel local.
In cadrul seminarului, femeilor intreprinzator le-au fost prezentate "Programul pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM", posibilitati de finantare si modalitati de accesare a acestora, precum si structurile asociative ale femeilor intreprinzator din Romania.
Saptamana Europeana a IMM-urilor
Saptamana europeana a IMM-urilor este o campanie de promovare a antreprenoriatului in Europa si de informare a antreprenorilor despre ajutorul de care pot beneficia la nivel european, national si local. Acest eveniment pune la dispozitia IMM-urilor o gama larga de informatii, sfaturi si idei in scopul dezvoltarii activitatilor lor.