Firmele care cer amanarea datoriilor pana la cinci ani trebuie sa depuna la Fisc un program de redresare financiara si sa aiba multe garantii
Firmele doljene au inceput sa depuna, de ieri, cereri de esalonare a datoriilor pe o perioada de cel mult cinci ani, dar nu oricine poate obtine amanarea la plata. Conditiile de acordare a esalonarii sunt dure si greu de indeplinit, dar avantajul este ca pe perioada esalonarii se suspenda masurile de executare silita ale Fiscului.
Normele la OUG nr. 29/2011 privind esalonarea datoriilor firmelor, persoanelor fizice sau institutiilor pe o perioada de pana la cinci ani au fost publicate vinerea trecuta in Monitorul Oficial. Firmele vor avea mari batai de cap pana obtin esalonarea, iar pentru persoanele fizice va fi mai usor sa amane plata datoriilor catre stat. In plus, poate dura 60 de zile pana se aproba toata documentatia. Dar atentie, nu se esaloneaza amenzile de nici un fel si nici sumele sub 500 de lei - pentru persoanele fizice sau cele sub 1.500 de lei - pentru persoanele juridice. Cel mai mare avantaj pentru cei carora li se va accepta esalonarea este ca se stopeaza masurile de executare silita deja initiate. "Pe toata perioada esalonarii datoriilor se suspenda orice masura de executare silita", a aratat directorul adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu.
Ce documente trebuie depuse

Persoanele fizice care au datorii de esalonat trebuie sa depuna o cerere tipizata, conform normelor recent publicate, la care se anexeaza registrul jurnal de incasari si plati (pentru persoanele fizice care desfasoara o activitate economica). Omul mai trebuie sa depuna un program de redresare financiara sau orice alt document similar care sa contina argumentarea modului in care persoana in cauza isi va putea plati ratele la esalonare. De altfel, persoanele juridice au si mai multe documente de depus. De exemplu, Fiscul verifica situatia incasarilor si platilor pe ultimele sase luni.
"Din aceasta analiza reiese capacitatea de plata a ratelor pe perioada esalonarii. Noi vom analiza si alti indicatori orientativi, cum ar fi gradul de indatorare financiara, lichiditatea si solvabilitatea firmei", a spus Mihai Antonescu.
Daca firma convinge Finantele ca va avea posibilitatea sa plateasca datoriile, atunci poate obtine esalonarea.

Garantii de 140%

Persoanele fizice care esaloneaza datorii sub 5.000 de lei nu trebuie sa depuna garantii, si nici firmele care amana la plata sume sub 20.000 de lei. Institutiile publice nu au obligatia constituirii de garantii catre Finante in acest caz. Restul debitorilor la stat este foarte greu sa faca fata cerintelor. Pentru garantii de genul scrisorii de garantie bancara, garantiile trebuie sa fie in proportie de 100% fata de suma esalonata, dar daca firma aduce garantii materiale (hale, case terenuri, masini, utilaje) atunci garantiile trebuie sa fie de 140%. Nu se accepta imobile sau alte bunuri deja ipotecate.
"Fara extras de carte funciara din care sa rezulte ca bunul imobil nu este grevat de sarcini si fara extras de la Arhiva electronica de garantii reale mobiliare nu se ia in calcul esalonarea", a aratat Antonescu.
Or, firmele care au probleme cu plata datoriilor la stat fie nu au garantii materiale, fie imobilele pe care le detin sunt deja ipotecate catre banci sau alti creditori.
Ce dobanzi se platesc

Potrivit normelor de aplicare a OUG nr. 29 (Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.853/08.04.2011), daca solicitantul esalonarii a depus o garantie de genul scrisorii bancare, atunci dobanda perceputa este de 0,03% pe fiecare zi de intarziere, daca garantia este casa, teren, hala, utilaje, atunci dobanda este de 0,04% pe zi de intarziere, plus o penalitate de 10%, daca se depasesc 90 de zile de cand exista datoria.

Pasii care trebuie urmati pentru esalonarea datoriilor
Intreaga procedura dureaza 60 de zile:
Pasul 1: Firmele depun cererea de esalonare impreuna cu documentele solicitate.
Pasul 2: Fiscul emite certificatul de atestare fiscala, intocmeste Referatul A si emite Acordul de principiu pentru solicitantul esalonarii.
Pasul 3: Fiscul analizeaza garantiile depuse si intocmeste Referatul B, apoi emite decizia de acordare a esalonarii sau decizia de respingere (dupa caz). Daca accepta esalonarea, Fiscul emite si graficul de esalonare. Prima rata de plata va fi data de 15 a lunii urmatoare emiterii deciziei de esalonare. Daca firma nu si-a platit o rata, mai are timp o luna, pana la urmatorul termen de plata, dar cu dobanzi si penalitati.