Viitorul Guvern ar trebui sa mentina cota unica de 16% si sa evite, pe cat posibil, majorari ale taxelor, in conditiile unei concurente fiscale puternice in regiune, a declarat, joi, Mihaela Mitroi, partener PricewaterhouseCoopers (PwC). "Noul Guvern nu ar trebui sa intervina cu modificari substantiale din punct de vedere al politicii fiscale, intrucat Romania se afla intr-un 'concurs de frumusete' cu statele din regiunea Europei Centrale si de Est", a spus Mitroi la o conferinta pe teme fiscale si juridice. Ea a mentionat ca gradul de colectare a crescut in urma introducerii cotei unice, iar Romania nu isi mai poate permite sa majoreze cota unica pentru ca nu ar mai fi atractiva pentru investitori. Insa, ea a mentionat ca este nevoie de identificarea unor noi scheme de ajutor de stat, dar si atragerea de fonduri europene ca surse alternative de finantare a companiilor.
"Orice forma de ajutor de stat este benefica. Insa acest lucru depinde foarte mult si de revigorarea sistemului bancar. Orice facilitate fiscala e buna. Este o metoda de a ajuta companiile", a adaugat Mitroi.
La nivel de companie, Mitroi este de parere ca trebuie evitate, pe cat posibil, disponibilizarile si gasirea unor solutii alternative, cum ar fi programe de instruire profesionala. De asemenea, Mitroi a declarat ca, in actualul context al crizei financiare internationale, este nevoie de restructurarea afacerilor, separarea sau consolidarea business-urilor, in functie de fiecare caz in parte.